Руснаците отвърнаха на Илон Мъск за двигателя Raptor и РД-180

Руснаците отвърнаха на Илон Мъск за двигателя Raptor и РД-180
“Едно е да разработиш някаква система до определени параметри, а съвсем друго – да осигуриш стабилната ѝ работа”.

Това заяви за в. “Взгляд” Андрей Ионин от Руската академия по космонавтика в коментар на изявлението на Илон Мъск, че двигателят Raptor превъзхожда РД-180 по ниво на налягането в горивната камера.

“Радвам се, че Мъск мери достиженията си с руски двигател, разработен през 1970-те, но това, което казва той, трябва да се провери от специалистите и да се разбере дали реално е постижение. Колите от “Формула 1″, например, могат бързо да развиват високи скорости, но ще загубят в надпревара с по-обикновени автомобили на дистанция 1000 км”, отбеляза Ионин.

Експертът подчерта, че двигателите серия РД-170, 180 и 190 летят от над 30 години и имат характеристики, доказани в дългогодишната практика. Той смята, че изявлението на Мъск е част от неговата информационна политика, която цели да поддържа имиджа му на сериен визионер-практик.

“Илон Мъск по-добре от всички на света умее да използва постиженията си в най-различни технически отрасли и умее правилно да използва информационния поток. Той се нуждае от положителни новини, че е станал лидер в някоя област, че е поставил нови рекорди. Мъск действително има много прекрасни постижения и този образ му позволява да поднася неголеми новини като нови супер пробиви, но това невинаги е така”, отбеляза Ионин.

Според него Мъск е отличен бизнесмен, а бизнесът на свой ред не може да съществува без ПР. “Всички помнят прекрасния му ПР ход, за който писа целият свят: когато любимият му автомобил Raptor, на фона на музиката на Дейвид Бауи, полетя към Марс. Той е бизнесмен и е прекрасно, че в космоса се появиха хора, които не просто броят пари, но и се занимават с космическо дело като истински бизнес. Още повече, че ПР-ът на Мъск е подкрепен от различни постижение”, подчерта събеседникът на “Взгляд”.

Експертът отбеляза, че през последните години Мъск е приучил космическата общност да мисли правилно: важни са не толкова техническите характеристики на двигателя, колкото неговата стойност. Например, евтиният двигател Merlin, изпълнен на базата на технологии от 1960-те и монтиран на ракетата му Falcon, позволи на Мъск да стане безусловен лидер на пазара на комерсиални изстрелвания, припомни Ионин.

“И изведнъж се оказва, че Мъск е започнал да се стреми към техническо съвършенство – нещо, за което никога не се е борил, и чиято обратна страна е по-високата стойност. Иска ми се да разбера защо Мъск прави това – неговата позиция, че космическата техника трябва да е по-евтина, а не да поставя рекорди, ми се струва най-правилна”, отбеляза експертът.

Неотдавна Илон Мъск заяви, че двигателят Raptor е по-добър от РД-180. Според него Raptor, разработен от компанията SpaceX, е бил рекорда на руския РД-180 по ниво на налягането в горивната камера.

През декември Мъск определи конструкцията на руския двигател РД-180 като великолепна. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.