Руското министерство на отбраната модернизира “самолета за Деня на страшния съд”

Руското министерство на отбраната модернизира "самолета за Деня на страшния съд"
Завършват опитно-конструкторските работи (ОКР) по модернизацията на въздушните командни пунктове (ВКП) на базата на Ил-80 и Ил-82, съобщи руският заместник-министър на отбраната Алексей Криворучко.

“Пристъпихме към модернизацията на ВКП на базата на Ил-80 и Ил-82. Предприятието (НПП “Полет”) е главен разработчик на бордовия комплекс за връзки и управление и успешно завърши опитно-конструкторските работи по модернизацията му”, заяви Криворучко по време на посещение в предприятието, цитиран от “Взгляд“.

В хода на модернизацията се променя само “пълнежа” на борда, като след замяната ВКС на Русия ще получат второ поколение ВКП, а трето поколение ще бъде създадено на базата на Ил-96-400.

Ил-80 е разработен на базата на пътническия Ил-86 – летящ команден пункт. Освен това машината е наричана “самолет за Деня на страшния съд” – тя е предназначена за управление на войските в условия на ядрена война. Ил-82 е аналогичен ВКП, създаден на базата на Ил-76.

Нов въздушен пункт за управление ще бъде създаден и на базата на вертолет Ми-38, отбеляза Криворучко.

“НПП “Полет” се доказа като доставчик на надеждни авиационни системи за подсигуряване на връзки на различни нива. Планираме през тази година с “Полет” да започнем новата работа по създаването на въздушен пункт за управление на базата на вертолет Ми-38″, съобщи заместник-министърът.

Криворучко подчерта, че “Полет” ще предадат на военното ведомство предсрочно разнообразни комплекси за радиовръзка и ще проведат дълбока модернизация на бордовата апаратура на ВКП Ил-22М11 и самолета-ретранслатор Ту-142МР.

Ми-38 притежава високи летателно-технически характеристики и надеждна конструкция. Той е снабден с високоикономични двигатели, напреднала носеща система, което подсигурява ефективността на хеликоптера в различни условия на експлоатация. Той може да лети както ден, така и нощ – при това в различни атмосферни условия. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на WARS.BG – Военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.