Руски военен експерт представи най-новата система, която ще носи “смърт” на вражеската артилерия

Руският разузнавателен артилериен и контрабатареен комплекс 1B75 “Пеницилин” е изцяло нова система.

Той е невидим на фронта, бързо изчислява всички вражески цели и е пряко свързан с ракетно-артилерийните средства.

“И американците имат системи, които по траекторията на стрелбата и по нейните балистични параметри изчисляват с точност мястото, откъдето тя е била произведена, като така откриват разположението на вражеската артилерия”, отбеляза военният експерт Дмитрий Дрозденко.

Системи, създадени с такава конкретна цел, са доставени на украинската армия от Съединените щати. В никакъв случай обаче те не могат да бъдат сравнени с руската версия за контрабатарейна борба.

“Всички армии имат системи, които могат да се парализират взаимно. Днес всеки има танкове, но само ние имаме “Армата”. Ето защо същността е в качествената разлика”, казва военният експерт.

Едно от предимствата на руската система 1B75 “Пеницилин” пред нейната конкуренция е, че тя работи в напълно пасивен режим. Вражеските огневи точки се откриват от звукови и оптикоелектронни устройства, така че комплексът не се нуждае от радар: “Той е невидим за вражеските радари на фронта, но същевременно е много прецизен”,  допълни Дрозденко.

В допълнение към тези изключително важни показатели руската система за откриване на вражески артилерийни позиции има много бърз процесор за обработка на данни, който за няколко секунди след локализиране на стрелбата изчислява точното място, откъдето е произведена.

“Това е вторият ключов елемент, който тази система притежава. Колкото по-бързо се получи информацията за координатите на вражеските артилерийни позиции, толкова по-бързо ще бъде предприет ответен удар, който ще изключи трансфер на вражески оръжия към следващата позиция”, каза Дрозденко.

В допълнение към тези две ключови точки, които представляват основното качество на системата, много важна характеристика на “Пеницилин” е и скоростта на движение от бойното поле и обратно. “Когато става дума за активни бойни действия, тя може бързо да се позиционира и да се включи в боя”, каза експертът.


Screenshot

1B57 “Пеницилин” е предназначена да открива вражески позиции, които използват както цевна, така и реактивна артилерия. Комплексът е в състояние да засича позициите на ракетни ПВО системи, както и позициите, от които се изстрелват тактическите ракети “земя-земя”. Работният обхват на “Пеницилин” е до 25 км в дълбочините на вражеския фронт. В тази зона, независимо от интензивността на операциите, системата може да регистрира и обработи до 90% от вражеските огневи позиции, разположени по ширината и дълбочината на фронта.

Според руския военен експерт притежаването на такива ресурси днес е изключително важно. Артилерията е много по-мобилна, а един от основните елементи на тактическата ѝ употреба е смяната на позициите.

Досегашните разузнавателни средства в артилерията са остарели, тъй като използват примитивни методи на наблюдение: “Можем да вземем за пример нашата самоходна гаубица “Коалиция”. Тя изстрелва 2-3 снаряда по врага и веднага напуска позицията си. Тя я напуска без изобщо да чака последствията от действията си, на практика докато снарядите все още са във въздуха. По същия начин действат и модернизираните ракетни установки “Торнадо-Г” и “Торнадо-С”, отбеляза източникът.

Американците са по петите на руския военно-промишлен комплекс. Въпреки това, според Дрозденко, те изостават от руските средства: “Те са изолирана страна. Граничат само с две държави на север и на юг, като същевременно от запад и изток са защитени от океаните. Имат мощен флот, но не можем да говорим за силни наземни бойни единици. Те са нашата противоположност. Ако става дума за бой на сушата, наземната сила на нашата армия е изключително голяма и има далеч по-дълга традиция от американците”, отбеляза експертът.

“Можем да кажем, че в момента системата “Пеницилин “е апотеоз в областта на артилерийното разузнаване и контрабатареята. Тя може бързо и точно да открива артилерийните позиции на врага, използвайки пасивни средства за наблюдение.

“Пеницилин” стига на бойното поле много бързо. За секунди обработва всички данни, свързани с позициите на врага и изпраща готовите елементи на артилерийни и ракетни системи. Всичко това оставя минимален шанс на врага да се измъкне”, казва експертът.

Той отбелязва, че американският военно-политически информационен портал The National Interest също е публикувал материал за автоматизираната руска система 1B75 “Пеницилин”. Изданието отбелязва, че тази система има “способността да унищожава тежката артилерия, която е на въоръжение в американската армия”. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.