Руските кораби ще могат да “заслепяват” ракетите на противника

Руските кораби ще могат да "заслепяват" ракетите на противника
Системата “Филин” неутрализира най-съвременните системи за насочване на разстояние до 5 км. Тя помага на корабите да оцелеят ракетен обстрел и да се върнат в базата си цели и невредими.

Руската компания “Роселектроника” (част от корпорацията “Ростех”) в началото на март представи пред света новата станция за визуално-оптични смущения “Филин”, която може да заслепи врага и всяко съвременно оръжие.

Разработката вече е преминала изпитания на фрегатата “Адмирал Горшков” във водите на Балтийско море, където в нощни условия е неутрализирала прицели, далекомери, прибори за нощно виждане и системи за насочване на ракети на разстояние до цели 5 км.

На кадрите с изпитанията се вижда как на кораба се включва нещо като гигантски прожектор. Инженерите наричат този режим “засветка” – ярка светлина с “малка” мощност, която просто закрива обзора на противника. А в следващия режим на “смущение” човешките очи вече не могат да издържат и с лекота могат да се заслепят в буквалния смисъл на думата.

Разработчиците уверяват, че срещу системата е безполезно да се използват съвременни лазерни далекомери, системи за насочване, както и прибори за нощно виждане – противникът дори не може да погледне към кораб, съоръжен с “Филин”, да не говорим да се прицели.

В същото време доброволците, решили се да погледнат “Филин” “в очите”, твърдят, че са получили халюцинации – всичко пред очите им се е размазало и са почувствали силно главоболие.

Според компанията, разработила системата, ефектът от “засветката” преминава след известно време. “Заслепяването” на целта за известно време е възможно на разстояние до 2 км.

Паралелно с тази разработка компанията се труди и по варианти на установката “Филин” за редица видове други носители – танкове, БТР-и, самолети и др. Обмислят се и възможности системата да се използва с цел охрана на цивилни предприятия. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на WARS.BG – Военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.