Руската спецавиация ще разчисти небето над Москва за 9 май

Руската спецавиация ще разчисти небето над Москва за 9 май
Спецавиацията на Русия зае своето дежурство по подсигуряване на слънчево време в Москва, в случай на необходимост, съобщи ТАСС в понеделник (1 май)

Диспечери от контролната кула на столичната авиация съобщиха, че 10 самолета са готови за полети с цел метеорологично разузнаване.

“Експертите започнаха метеорологичните проучвания за оценка на климатичните условия, както в Москва, така и в региона”, обясниха от контролната зала.

Процесът по разпръскване на облаците, който специалистите наричат “засяване”, се осъществява с помощта на екологично чист реагент – сребърен йодид и фино диспергиран цимент.

Химикалите се пръскат в облаците на разстояние от няколко стотин километра от града с помощта на самолетите Ан-12, Ан-26 и Як-42.

Спецавиацията по никакъв начин не нарушава графика на столичните летища, тъй като полетите се провеждат извън установените граждански летателни коридори.


Loading...

Дежурството започва на 1 май, като специалистите ще следят за дъждоносни облаци също на Деня на Победата, Деня на Русия и Деня на града.
Източник: bg.rbth.com

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.