Руската армия получава оръжие, еднакво ефективно както на суша, така и под вода

Руската армия получава оръжие, еднакво ефективно както на суша, така и под вода
Универсалният автомат АДС беше приет на въоръжение – вече постъпиха първите поръчки за производство на оръжието, способно да работи в две среди.

Това заяви представител на Централното конструкторско-изследователско бюро за спортно и ловно оръжие Николай Комаров пред в. “Красная звезда” по време на изложението “Интерполитех”.

АДС ненапразно се нарича оръжие за две среди – той може да стреля както под вода, така и по въздух. За това е достатъчно превключвателят му да се постави в необходимото положение “вода-въздух” и да се заредят съответните за условията патрони: обикновен 5,45х39 мм или специален боеприпас за водна среда 5,45х39 ПСП. Освен това в оръжието е вграден и 40-мм гранатомет, който може да използва различни модификации на граната ВОГ-25.

Още една отличителна особеност на АДС е, че той е компактен. Тулските оръжейници са конструирали автомата по схемата “бул-пап”. Тоест целият ударен механизъм се намира зад спусъка и същевременно играе ролята на приклад. Освен това изхвърлянето на обработените гилзи може да става от всяка страна на оръжието, затова е удобно за стрелба както с лява, така и с дясна ръка, отбелязва Вести.ru.

Общото тегло на АДС е 4,6 кг, а дължината му е 68,5 см. За сравнение дължината на автомат АК-74М е 94,3 см. При това обхватът на огъня му е същият като този на “Калашников” – 500 м.

Но няма официални данни за това на какво разстояние “плават” куршумите ПСП. Въпреки това, според информация от свободни източници, подводните боеприпаси запазват бойната си сила на разстояние от 25 м. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.