Русия изпраща самолетоносача “Адмирал Кузнецов” край бреговете на Сирия

Русия изпраща самолетоносача "Адмирал Кузнецов" край бреговете на Сирия

Руският министър на отбраната заяви в сряда, че Москва ще изпрати самолетоносача “Адмирал Кузнецов” за подсилване на силите на страната в Източно Средиземно море, край бреговете на Сирия, предава AFP.

„В момента руското морско присъствие в източното Средиземноморие се състои от не по-малко от шест бойни кораба и три или четири подкрепящи съдове“, заяви министър Сергей Шойгу, предадоха руските информационни агенции.

„За подсилване на военните способности на групата планираме да прибавим към нея самолетоносача „Адмирал Кузнецов““, заяви той.
Източник: epicenter.bg/

Ние от Wars.bg ще добавим, че това е „Адмирал от флота на Съветския съюз Кузнецов“ (предходни названия – по ред на използването им: „Съветски съюз“ (на проекта), „Тбилиси“ (при изработване), „Леонид Брежнев“ (при спускане на вода), „Тбилиси“ (при изпитанията)) е руски самолетоносач, единствен в състава на Военно-морския флот (ВМФ) на Русия към 2009 г.

Предназначен е за поразяване на крупни надводни цели, защита на морски съединения от атака на вероятен противник.

Назован е в чест на адмирала от флота Николай Кузнецов. Построен е в „Черноморски корабостроителен завод“, гр. Николаев, Украйна.

На борда на „Адмирал Кузнецов“, по време на мисия, се разполагат:

самолети „Су-25УТГ“ и „Су-33“ от 279-ти корабен изтребителен авиационен полк (наземно базирани в Североморск-3) и вертолети „Ка-27“ и „Ка-29“ от 830-и отделен корабно-противоподводъчен вертолетен полк (базиран в Североморск-1).


Loading...

На 5 декември 2007 г. „Адмирал Кузнецов“ оглавява отряд от бойни кораби, които потеглят на поход към Атлантика и Средиземно море. По този начин ВМФ на Русия възобновява своето присъствие в световния океан.

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.