Румен Радев: Основният проблем пред Сухопътните войски е дефицитът на личен състав

Румен Радев: Основният проблем пред Сухопътните войски е дефицитът на личен състав
Историята на сухопътни войски е летопис на слава, героизъм, всеотдайност и безрезервна отдаденост на родината.

През Сръбско-българската война нашите сухопътни войски получиха своето първо бойното кръщение с бляскавата победа край Сливница. Това каза президентът Румен Радев, по време на празника на Сухопътните войски, предаде “Фокус”.

“За мен е чест да приветствам най-многочисленият рeд въоръжени сили в българската армия с техния професионален празник. Затова и днес на 19 ноември отбелязваме тази славна дата в историята на България. С устрем, храброст и саможертва. Във войни, сражения, мисии и учения, поколения доблестни офицери, сержанти и войници утвърдиха ключовата роля на сухопътни войски за гарантиране на независимостта, териториалната цялост и суверенитета на България”, добави Радев.

По думите му днес сухопътни войски са изправени пред нови предизвикателства в динамиката на геополитическите процеси и комплексния характер на заплахите.

“Отстояването на националните и колективните интереси става все по-сложна и отговорна задача. Изисква дълбока трансформация на цялостната система за отбрана. Тя изисква генериране и поддържане на адекватни способности. Приоритизиране на ограничените ресурси. Поддържане по най-добрия начин на съществуващата в момента техника. Поддържане на способностите с паралелно въвеждане на въоръжение на това техника и технология. И най-вече изисква високо подготвени специалисти, командири и лидери”, каза още президентът.

“Именно хората са били и в миналото и са днес най-силното и ефективно оръжие. Те бяха онези, които не допуснаха да бъде пленено българско знаме, дори в най-тежките и неравностойни битки. Вие сте тези, които не отказват нито една задача, поставена от държавното ръководство, независимо от условията. Тези, които в условията на ограничени ресурси, при липсата на съвременно оборудване и въоръжение, продължава да усъвършенствате своите способности. С чест и достойнство да изпълнявате вашата отговорна мисия. Вие сте тези, които в бедствия, аварии и катастрофи, сте близо до своя народ и давате увереност на българите, че тяхната армия е способна да ги защити и да се притече на помощ в най-тежкия момент”, допълни в словото си Радев. Той уточни, че в по-голяма степен е оптимист за сухопътни войски.

“Оптимист съм, защото тук има истински лидери и командири. Тук има прекрасни специалисти и отдаден личен състав, готови да посрещнат всякакви предизвикателства на бъдещето. Аз съм убеден, че командването на сухопътни войски работи активно и търси най-рационалните подходи в провеждащия се в момента стратегически преглед на отбраната и новата програма за развитие на въоръжените сили. Изоставането в процеса на модернизация на сухопътни войски ще бъде преодолян”, обясни още той.

“Аз винаги съм настоявал, имахме такива решения на Консултативния съвет за национална сигурност, модернизацията на трите вида въоръжени сили да тече едновременно. Въпреки че тя не тръгна едновременно, аз съм убеден, че ще се намерят механизмите сухопътни войски да имат полагащото се въоръжение и технология. Нека напомня модернизацията на сухопътните сили не означава само придобиване на така очакваната Бойна машина пехота. Тя означава преди всичко трансформация на подготовката, актуализация на базата, въвеждане на нови прогресивни модели на подготовка. Въвеждане на по-евтини, по-малки, на пръв поглед системи и технологии, които са с ключово значение за цялостния успех в една операция”, посочи държавният глава.

“Това означава сухопътни войски да бъдат включени в единното информационно пространство, заедно с другите видове въоръжени сили и нашите съюзници. Убеден съм, че такъв е пътят и се върви по този път. Основният проблем пред сухопътни войски това е дефицитът. Тук трябва да бъде акцентът на нашите усилия, за да може да бъде усъвършенствано и индивидуалното оборудване и условията за подготовка. Мотивацията на хората и да се възстанови привлекателността и достойнството на военната професия”, допълни Радев.

“Поздравявам ви с вашия професионален празник и да ви благодаря за високия професионализъм и всеотдайността. Уверен съм, че ще продължите все така отговорно да изпълнявате поставените задачи, свързани с нашата национална сигурност”, завърши Румен Радев.

Генерал-майор Михаил Попов заяви от своя страна, че българските Сухопътни войски са първи във всичко и винаги първи се отзовават, но това не личи по модернизацията. По думите му поверените му войски са гръбнакът на армията, но за него се мисли последно.

На тържественото събитие присъстваха началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, заместник-министърът на отбраната генерал-лейтенант Атанас Запрянов, командирът на Сухопътни войски генерал-майор Михаил Попов, офицери от видовете въоръжени сили, слушатели и възпитаници на военната Алма матер, ветерани. / Bulpress BG


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на WARS.BG – Военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.