“Роскосмос” представи проект за космически кораб с ядрени енергоустановки

"Роскосмос" представи проект за космически кораб с ядрени енергоустановки
“Роскосмос” показа как ще изглежда космическият кораб с ядрени енергоустановки, по който работят учените от изследователски център “Келдиш”.

“В момента в “Келдиш” се разработва космически кораб с по-мощни двигатели, както и ядрени установки ново поколение, за чието функциониране няма да има нужда от слънчева светлина или слънчеви панели”, твърди се в изявление на “Роскосмос” в социалната мрежа Facebook.

Видеоклип, показващ космическия кораб, бе публикуван по време на отбелязването на 85-годишнината от създаването на центъра “Келдиш”.

В края на октомври руските учени осъществиха наземни тестове на охладителната система за космически ядрени еднергодвигателни установки(ЯЭДУ) мегаватен клас.

Работата по разработването на транспортно-енергиен модул на основата на ядрена енергодвигателна установка от мегаватeн клас започна през 2010 година. Бившият генерален директор на “Росатом” Сергей Кириенко заяви, че системата от ядрени енергодвигателни установки позволява да се достигне до Марс само за няколко месеца (на този етап от развитието на технологиите ще отнеме 10-12 месеца и то в идеални условия, които съществуват на всеки две години, когато Марс е най-близо до нашата планета, на около 55 млн. км от нас).

Първоначално бе планирано тестването на ядрените енергоустановки да бъде завършено през 2015 г., така че оборудваните с тях въздухоплавателни средства да могат да бъдат пуснати през 2018 година. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.