Ремонтираният “Дмитрий Донской”: Северният флот тества гигантската атомна подводница

Ремонтираният "Дмитрий Донской": Северният флот тества гигантската атомна подводница
Стратегическата атомна подводница “Дмитрий Донской” премина основен ремонт и модернизацията в корабостроителницата ПО “Севмашпредприятие” в Северодвинск.

Във водите на Бяло море тя провери общата си мобилност, както и новите системи, които ще бъдат неразделна част от нея.

“В рамките на няколко дни тежкият подводен крайцер отработваше маневриране и отделни елементи от курса на бойна подготовка.

В хода на изпитанията беше проверена работата на механизмите, системите и комплексите на кораба, проведени са замервания на максималната скорост на подводен и надводен ход.

Корабът също отработи потапяне на дълбочина 200 метра и маневриране под вода”, разказаха от пресслужбата на Северния флот, цитирани от “Российская газета“.

“Дмитрий Донской” е първият подводен ракетоносец по проект 941 “Акула” и единствената подводница от този клас, останала на въоръжение в руския ВМФ.

“Акулите” са най-големите подводници в света: с дължина от 172 м и пълно водоизместване от 48 хил. тона.

Плавателният съд е с височина на девететажна сграда, заради което “Акулата” получи прозвището “девететажната подводница”.

Щатното въоръжение на проект 941 включва 20 балистични ракети Р-39, като “Дмитрий Донской” е преоборудван за изпитанията на ракети “Булава” – с тях се въоръжават атомните подводници от тип “Борей”. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.