Разработката на ЗРК С-500 “Прометей” е към края си

Разработката на ЗРК С-500 "Прометей" е към края си


Разработката на най-новите руски зенитни ракетни системи С-500 върви към приключване. Това заяви в интервю за в. “Красная Звезда” командващият войските за противовъздушна и противоракетна отбрана – заместник-главнокомандващият руските ВКС генерал-лейтенант Юрий Грехов.

“В най-близко време се очаква постъпването на зенитния ракетен комплекс С-350 “Витязь”, близо до завършването е и разработката на ЗРС С-500 и редица перспективни радиолокационни станции. Всеки от изброените от мен оръжейни образци е уникален по своему и предназначен за решението на широк спектър от задачи по подсигуряването на надеждната въздушно-космическа отбрана на страната”, отбеляза генералът, цитиран от “Российская газета”. Той подчерта още, че всички комплекси са създадени на съвременна руска елементна база с максимална автоматизация на всички процеси и операции.

Още през тази година ще се дипломират първите офицери, завършили Воената академия за въздушно-космическа отбрана по програмата за обучение на работа с комплекси С-500.

Комплексът, получил название “Прометей”, е способен да поразява цели на разстояние до 600 километра. Едновременно той може да унищожава до 10 балистични свръхзвукови цели, а също така и да прехваща хиперзвукови ракети. “Прометей” също така организира работата на по-слабите ЗРК и авиацията, като споделя с тях информация за възможните цели.

Източник: bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.