Първи в класацията: чуждестранни експерти обявиха Т-14 “Армата” за най-добрия танк в света

Първи в класацията: чуждестранни експерти обявиха Т-14 "Армата" за най-добрия танк в света
Чуждестранни експерти признаха руския танк Т-14 “Армата” за най-добрия в света, а американският Abrams дори не влезе в челната тройка в класацията на изданието World Digital News.

Анализаторите пишат, че ​​основните предимства на “Армата” са неговата маса, калибър, мощност и броня. Те отбелязват необитаемата танкова кула и профилът на танка, който вече е по-нисък и по-слабо забележим за врага. На Т-14 могат да бъдат монтирани и 125-мм или 152-мм оръжия, съобщава “Взгляд“.

Скоростта на руския танк достига 90 км/ч, а машината може да измине 500 км с едно зареждане. Дебелината на бронята е 950 мм, а за основа на бронираните плочи са използвани композитни сплави.

Отделно се отбелязват и защитните комплекси “Афганит” и “Малахит”.

Френският AMX-56 Leclerc се нарежда на второ място в класацията на танковете, а германският Leopard 2 A7 + – на трето.

Американският Abrams заема четвърто място, а южнокорейският K2 Black Panther – пето. На шесто място е японският Type 10 Hitomaru, докато на седмо място е израелският Merkava.

В класацията са и китайският Type 99А2, турският Altay, британският Challenger 2LEP, украинският T-80БМ/T-84У “Оплот” и руският T-90MС.

Т-14, създаден на базата на платформата “Армата”. Той бе показан за първи път на Парада на Победата в Москва на 9 май 2015 година. Машината разполага с пълно цифрово оборудване, необитаема кула и изолирана бронирана капсула за екипажа. bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на WARS.BG – Военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.