Путин: Русия може да унищожи САЩ за по-малко от 30 минути

Путин: Русия може да унищожи САЩ за по-малко от 30 минути
На тазгодишната среща на дискусионния клуб „Валдай“ попитаха Владимир Путин „Вие нали можете да унищожите САЩ, например за 30 минути?“.

И когато руският президент отговори, след като помисли няколко секунди: „В общи линии да, дори по-бързо…“, мнозина не успяха да оценят на момента достоверността на тези думи. Те, разбира се може да бъдат потвърдени от човека, който знае всичко за най-мощните руски оръжия – главнокомандващия на руските Ракетни войски със стратегическо предназначение генерал-полковник Сергей Каракаев, отбелязва военният тв канал „Звезда“, цитиран от Блиц.

И допълва, че това е признал и началникът на щаба на американските сухопътни сили генерал Марк Мили, който заяви неотдавна: „Русия е единствената страна, който може да унищожи Съединените щати, тъй като руснаците имат възможности и ядрено оръжие да направят това“.

Ако сме обективни, ядрената война дори между две страни може да доведе до непредсказуеми световни катаклизми. И натрапчивата идея на американците за „локално използване на ядрено оръжие“ като инструмент за налагане на политиката на Вашингтон е откачено бълнуване и пълна утопия, отбелязва тв „Звезда“.

Но ако те изненадващо все пак се престрашат да нанесат по Русия превантивен ядрен удар, наивно предполагайки, че той няма да остане без възмездие, то илюзиите им следва да бъдат развеяни още сега.

Дори ако всички командни пунктове на руската армия бъдат унищожени, което е в сферата на фантастиката, системата „Периметър“ ще се задейства сама. Наричана на запад „Мъртвата ръка“, а в Япония „Ръката от ковчега“, тази система днес е така модернизирана, че е просто неузнаваема за чуждестранните разузнавания, твърди тв „Звезда“.

Първоначално „Периметър“ беше замислена като система за самостоятелно управление на ракетните войски със стратегическо предназначение. Тя гарантираше с технически средства и програмно осигуряване пуск на ракетите, дори ако всички са загинали и няма кой да даде заповед. Чрез обработката на гигантски обеми информация системата притежаваше способност да анализира промените във военната и политическата обстановка в света и да прави извод дали е настъпил момент да подаде команда за старт на ракетите.

Това можеше системата „Периметър“ преди, а най-новите й способности, естествено, са дълбоко засекретени. Известно е обаче, че в модернизирания си вариант тя представлява неизбежно възмездие. Това е така не само поради възможността й да нанася ответни удари, които биха потопили света в мрак и хаос. Най-главното е, че този ответен удар просто не може да бъде отразен заради новите ракети със стратегическо предназначение.

Така системата „Периметър“ днес е единствената в света „машина на съденият ден“ – оръжие за гарантирано възмездие, чието съществуване е официално потвърдено и в САЩ са прекрасно осведомени за това, отбелязва в заключение тв „Звезда“.

В последно време затихнаха и фанфарите около широко рекламираната система за ПРО в Европа, която трябваше да блокира руските стратегически оръжия. Блъф се оказаха и неотдавнашните „успешни“ изпитания за унищожаване на балистична ракета, която всъщност се оказа геофизическа и не е предназначена за преодоляване на система за противоракетна отбрана. А командващият ВВС на САЩ в Европа ген. Франк Горенц скоро след това призна, че постиженията на Русия в областта на радиоелектронната борба свеждат до нула всички преимущества на високо технологичните оръжия на НАТО, разказва тв каналът Звезда.

Американците осъзнаха, че най-новото руско електронно оръжие напълно парализира електрониката на ракети, самолети и кораби. Командващият силите на НАТО в Европа генерал-лейтенант Бен Ходжис се изказа доста песимистично по този повод: „Руските подразделения за радиоелектронна борба притежават неподозирани възможности.“

За последните пет години руският военнопромишлен комплекс оборудва армията с цяла серия средства за радиоелектронна борба, които са способни да сведат до нула всички възможни атаки на потенциалния противник по въздух, земя и вода. Например, мобилният комплекс „Ртуть-БМ“ („Живак“, бел. ред.) е предназначен за защита от артилерийски снаряди с радио взриватели на площ от 20 хектара. Системата „Инфауна“ неутрализира взривателите на високоточните ракети „въздух – земя“ и „въздух – въздух“, а също така поразява средствата за връзка и управление на противника. Авиационният комплекс „Хибины“, с който са оборудвани бомбардировачите Су-34 и изтребителите Су-30СМ, които участват във въздушната операция в Сирия, правят самолета невидим за радиоелектронната апаратура, твърди руският тв канал.

Мобилните системи „Красуха-4“ и „Москва-1“, които хвърлиха в униние натовските генерали, парализират настъпателни и отбранителни оръжия от всякакъв тип. Известно е, че „Красуха-4“ в радиус от 300 километров заглушава шпионските спътници, наземните радари и авиационните системи АУАКС, като по този начин прави руските оръжия абсолютно невидими. Той може да нанесе поражения и върху вражеските средства за радиоелектронна борба и връзка. Комплексът блокира и каналите за управление на безпилотните самолети.

Комплексът „Москва-1“ в режим на пасивно електронно сканиране (без да излъчва радиовълни) контролира пространство с радиус 400 километра, като засича не само самолетите и ракетите, но и снарядите на противника, пише „Звезда“.

Да разгледаме например руската въздушна операция в Сирия, която е сведена единствено до авиационна подкрепа за правителствената армия, която воюва срещу терористите от „Ислямска държава“. В нея участват всичко на всичко 50 единици бойна техника – изтребители, бомбардировачи и вертолети. Но ефектът от действията само за няколко дни надхвърли всички показатели на коалицията, водена от САЩ, постигнати за две години. Това именно предизвика шок на Запад, където узнаха как Русия може да използва своите оръжия.

Едва ли някой ще се реши чрез своята агресивност „да поеме огъня върху себе си“. Дори и САЩ, както стана ясно от думите на американските генерали.


Loading...

И правилно – не трябва да се рискува, заключава ТВ „Звезда“.
Източник: Епицентър.бг

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

One comment

  1. За каквито и оръжия да говорят това няма да спаси света от пълно разрушение без да помислят дали ще оцелеят и те.

Comments are closed.