Президентът Путин се запозна с новите версии на ракетите с голям обсег “Калибър” и “Уран”

Президентът Путин се запозна с новите версии на ракетите с голям обсег "Калибър" и "Уран"

По отношение на новите проекти, свързани с ударното въоръжение, на руския президент бяха демонстрирани крилати ракети 3М-54Э и 3М-14Э, както и нов ракетен комплекс с тактическо предназначение клас “земя-море” – “Рубеж-М”.

По време на посещението му в Севастопол беше организирана демонстрация на перспективна военноморска бойна техника.

Представени бяха модели, проектирани от конструктори на корабостроителни компании в рамките на Обединената авиостроителна корпорация (ОАК), както и ракетно въоръжение “море-море” и “земя-море”, съобщава РИА “Новости”.

Ракетни комплекси клас “море-море”

Що се отнася до новите проекти, свързани с ударното въоръжение, на президента бе демонстрирана нова крилата ракета с корабно базиране.

По-конкретно – това е високопрецизна ракета 3М-54Э, която принадлежи към семейството на ракетите “Калибър”. За разлика от стандартните ракети в това семейство, 3М-54Э ще може да лети със свръхзвукова скорост (3 Маха).

Въведена е и втората версия на ракетата ЗМ-14Э, която беше използвана за първи път в бойни условия през ноември 2015 година. Припомняме, че по това време група кораби от Каспийския флот нанесе удар по терористични позиции и обекти в Сирия.

Експортните версии на тези ракети обаче имат 5-6 пъти по-малък ефективен обхват от моделите, проектирани за нуждите на руската армия.

Друга новост е крилатата ракета Х-35УЭ. Това е модификация на базовата ракета, която се намира във въоръжението на ударния корабен комплекс “Уран”. Ракетата е предназначена за борба с надводни кораби, транспортни плавателни съдове и крайбрежни укрепления. Тя се насочва от сателит и има радарна глава за самонасочване. Ефективният обхват на ракетата е до 300 км.

Високомобилна охрана

Главнокомандващият на руската армия се запозна и с новия ракетен комплекс “Рубеж-М”.

Бреговата ракетна система “Рубеж-М” е създадена на мобилната платформа с повишена проходимост КамАЗ-6560. На камиона-платформа има пускова установка, състояща се от модули с четири противокорабни ракети Х-35УЕ, както и радарна станция за хоризонтално откриване на надводни кораби. Разполага и с апаратура за управление на огъня, както и специална апаратура за управление в бойни условия.

Комплексът е достатъчно компактен и автономен, така че не се нуждае от допълнителни средства за получаване на необходимата информация от външни източници, необходима преди реалния процес на стрелба.

“Рубеж-МЭ” използва ракети Х-35УЭ, които са експортна модификация на ракетата Х-35У с ефективен обхват до 260 км. Задвижват се от турбореактивен двигател ТРДД-50, който носи 450 кг,  обезпечавайки дозвукова скорост на полета до 0,85 М. Той е в състояние да унищожи плавателни съдове с водоизместимост до 5000 тона. Има активна глава за самонасочване (системата “стреляй и забрави”).

Според представители на компанията-разработчик, новата ракетна система е в състояние да обезпечи пълен контрол над водното пространство, намиращо се в нейния ефективен обхват, което включва покриване на териториалните води на една държава, защита на брега от вражески десант, покриване на важни военни и цивилни пристанища, защита на важни военноморски комуникации, както и подсигуряване на превъзходство на огъня в зони, където се очакват вражески военноморски сили.

Въпреки че основно е предназначен за унищожаване на повърхностни военноморски обекти, “Рубеж-М” може да се използва еднакво ефективно и срещу наземни цели. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военен портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.