Превъзходство във въздуха: Западът избра петте най-добри руски изтребителя

Превъзходство във въздуха: Западът избра петте най-добри руски изтребителя
На Запад определиха руската противовъздушна отбрана като една от най-напредналите в света.

Модернизирането на съветските прехващачи и съвременните изтребители на Въздушно-космическите сили (ВКС) на Русия играе жизненоважна роля в защитата на въздушното пространство на страната.

Според Military Watch изтребителят от пето поколение Су-57 е първи в класацията на най-добрите самолети на ВКС на Руската федерация. Това е самолет, който може да носи хиперзвуковата ракета X-47M2 (“Кинжал”) и управляемата авиобомба “Дрель”, предназначен предимно за придобиване на въздушно превъзходство. Изтребителят може да оперира на височина до 20 км и със скорост над 2.2 Маха. Су-57 е най-маневреният в света, като е оборудван и с най-съвременната система за управление на вектора на тягата, която е по-добра от аналогичната, инсталиранa на Су-35.

“Новата руска платформа е може би най-напредналият изтребител с редица възможности, които американският F-22 Raptor и китайският J-20 нямат”, отбелязва изданието.

Прехващачът МиГ-31 или Foxhound (“Лисица”) по класификация на НАТО заема второ място в класацията. От неоспоримите предимства на самолета публикацията отбелязва мощен радар с фазирана решетка, висок практичен таван – 21 км, а също и най-високата скорост в света за бойни изтребители от 2500 км/час. Съвременната авионика и далекобойните ракети “въздух-въздух” правят МиГ-31 страшен противник за всеки съвременен самолет.

На трето място е едноместният изтребител ​​Су-35. Конструкцията на корпуса е направена с помощта на “стелт” технология. Той е съвместим с новите ракети с голям обсег на действие, включително Р-77 и Р-27EР1. Су-35 е оборудван с радиолокационна станция (РЛС) “Ирбис” с фазирана антенна решетка. Маневреността на изтребителя се засилва допълнително от управлението на вектора на тягата.

Четвъртото място заема модернизираният Су-27СМ2. Подсиленият корпус позволява на изтребителя да носи 3 тона повече полезен товар от своя предшественик. Новите, по-икономични двигатели АЛ-31Ф-М1 увеличават обхвата на полета и маневреността на самолета. Друго негово предимство е относително ниската цена в сравнение със Су-35 и МиГ-31.

Водещите възможности на МиГ-35, който се намира на пето място, го поставят сред най-добрите бойни самолети в Русия.

Това е най-модерният и сложен руски изтребител след Су-57. МиГ-35 получи триизмерна векторна система на тягата, корпусът му е изработен от композитни материали. Оборудван е със съвременна авионика и системи за радиоелектронна борба, в бъдеще се планира да се инсталира и радар с активна фазирана антенна решетка. Въпреки че МиГ-35 е проектиран като по-леко и по-евтино допълнение към Су-57, предназначено предимно за износ, той остава много опасен противник. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на WARS.BG – Военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.