Поглед в “близкото” бъдеще: каква машина ще замени “Армата” в следващите няколко десетилетия?

Поглед в "близкото" бъдеще: каква машина ще замени "Армата" в следващите няколко десетилетия?

Руското министерство на отбраната очаква основният боен танк Т-14 “Армата” да бъде в експлоатация поне през следващите 25-30 години, за да може руските научно-изследователски клъстери да разполагат с достатъчно време, за да развият сухоземни бойни платформи на абсолютно нови физически принципи.

Бившият ръководител на главното бронетанково управление към министерството на отбраната генерал-полковник Сергей Маев даде изявление пред информационната агенция ТАСС, където потвърди, че платформите “Армата”, “Курганец-25” и “Бумеранг” са на последния етап от своето развитие. По негови думи те вероятно ще са последните бронирани превозни средства на базата на традиционните принципи.

Ще бъдат заменени от ново поколение превозни средства, които ще работят на напълно нови физически принципи, смята Маев. Според него силната инерция в развитието на природните науки, технологиите, конструкторските идеи и т.н. ще даде възможност за създаването на такива бойни машини.

Маев посочи, че първите образци на роботизирана бронирана техника ще се появят във войските след около 10-15 години. “След летателните роботизирани платформи, този принцип ще се приложи и на земята – за разработването на перспективни бронирани бойни превозни средства”, каза той. Що се отнася до оръжията, основаващи се на нови физически принципи, става въпрос за лазерни оръжия, електромагнитни пистолети, звукови оръжия, електромагнитни боеприпаси и др.

Руският холдинг “Швабе” е разработил нова оптико-електронна система за “Армата”, която ще увеличи бойните способности на основния боен танк от 4-о поколение. Тази система, за разлика от предшествениците си, ще работи на различни принципи.

Предполага се, че ще има способността самостоятелно да разкрива, идентифицира и следва потенциалните цели. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.