Пето поколение за всички: защо Су-57 може да стане в хит на оръжейния пазар

Пето поколение за всички: защо Су-57 може да стане в хит на оръжейния пазар
Новият руски изтребител от пето поколение Су-57 ще бъде продаван на чужди държави.

Самолетът, който все още не е приет на въоръжение, е тестван в зоната на конфликта в Сирия. За разлика от американския F-22 и китайския J-20, създадени изключително за употреба от страните производителки, Су-57 е създаден да служи както на Въздушно-космическите сили на Русия, така и върху чуждестранните клиенти.

Руският Су-57 ще бъде вторият изтребител от пето поколение, който ще бъде предлаган на чуждестранни купувачи. Първият бе американският F-35, но той е различен тип самолет – по-лек изтребител е и не е предназначен за завоюване на въздушно превъзходство.

Освен това носи по-малко ракети клас “въздух-въздух” и има само един двигател, което го прави по-малко бърз и маневрен от Су-57.

Отличните технически характеристики на руския самолет, сравними по цена с тези на F-35, откриват широки перспективи за него на световния оръжеен пазар, пише Military Watch Magazine.

За разлика от Съединените щати, които забраниха продажбата на F-22 в чужбина и са много селективни по отношение на експорта на по-лекия F-35, Русия демонстрира готовност да продава Су-57 на всички потенциални клиенти.

Това означава, че държавите, които биха искали, но не могат да се сдобият F-22 или F-35, вече ще могат да си позволят изтребител ​​от пето поколение. В този контекст възможността за продажба на Су-57 в страните от Близкия изток изглежда особено интересна, пише “Российская газета“.

Обединените арабски емирства се опитаха да купят американски F-35, но натискът от Израел, който не искаше да загуби въздушното си превъзходство, попречи на сделката. Саудитска Арабия не прояви интерес към F-35, предпочитайки по-тежки самолети с два двигателя, като например F-15SA.

Су-57 може да заинтересова саудитската армия, тъй като може да обезпечи нейното превъзходство над съвременните изтребители от съседните страни: турския F-35, катарския F-15QA и дори руския Су-30, от който се интересува Иран.

Влошаването на отношенията на Рияд със Запада и интересът към придобиване на руски оръжия биха могли да допринесат за сделка между Русия и Саудитска Арабия. В същото време придобиването на Су-57 ще намали значително зависимостта на саудитската армия от западните технологии. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на WARS.BG – Военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.