Пентагонът официално призна, че САЩ изостават от Русия по отношение на хиперзвуковите технологии

Говорителят на Пентагона Робърт Карвър, подполковник от ВВС на САЩ, отбеляза възникналата “асиметрия в бойните възможности” между Русия и САЩ.

Причината е разработването на руски технологии за хиперзвукови оръжия.

Той каза това в интервю за Newsweek. “В продължение на много десетилетия Съединените щати запазват лидерството си в изследванията на хиперзвуковите технологии. Но ние не решихме да ги използваме като оръжие”, обясни той.

Сега, според Робърт Карвър, е време за разрешаване на асиметрията в бойните възможности. “Използването на хиперзвуково оръжие е най-високият ни технически и изследователски приоритет.

Ние възнамеряваме да не оставяме никакво съмнение, че в бъдеще ще запазим господството си във всички бойни действия”, подчерта той, цитиран от “Российская газета”.

Изданието цитира Владимир Путин, който говори в сряда в Георгиевската зала в Големия Кремълски дворец пред офицери и прокурори по повод присъдените им военни звания.

Президентът тогава отбеляза, че Русия възнамерява да продължи да изгражда своя отбранителен потенциал и да постави на бойно дежурство хиперзвукови оръжия и други съвременни технологии, които никоя друга държава не притежава.

В същото време Владимир Путин подчерта, че задачата на тези процеси е да гарантират сигурността на Русия на фона на нарастващи заплахи, но и да не заплашват никого.

САЩ активно разработват хиперзвукови оръжия. През лятото се появи видео на първите въздушни изпитания на ракетата AGM-183A. Договорът за производство и тестване на прототипи на ракети е сключен през 2018 година. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военен портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.