ПВО на руските сухопътни войски имат нова задача: “зенитната пехота” ще пази от балистични ракети

ПВО на руските сухопътни войски имат нова задача: "зенитната пехота" ще пази от балистични ракети
Русия подсилва защитата на най-важните си промишлени и инфраструктурни центрове.

Силите за противовъздушна отбрана на руските сухопътни войски тренират борба с балистични ракети.

Първите експериментални учения са проведени през миналата година. По-рано на такива заплахи са противодействали само силите за ПВО на руските Въздушно-космическите сили. Според военни експерти целта на промяната е максимално да се увеличи ефективността на противовъздушната отбрана на най-важните примишлени и инфраструктурни обекти на страната.

От министерството на отбраната съобщиха пред “Известия“, че през 2018 г. в програмата за бойна подготовка на ПВО на сухопътните войски за първи път са включени упражнения по противодействие на балистични ракети.

Сега учения, в които подразделенията на “зенитната пехота” ще тренира как да отразява полетите им, ще започнат да се провеждат във всички военни окръзи.

На въоръжение в сухопътните войски има няколко зенитно-ракетни комплекса, способни да се борят със сложни балистични цели. На първо място това е войсковата самоходна ЗРС С-300В4.

Тя е въоръжена с тежка хиперзвукова ракета с обсег на поразяване на въздушни цели до 400 км и лека – с радиус на поразяване до 150 километра. Изначално комплексът е създаден специално за борба срещу балистични Pershing.

ЗРК със среден обсег “Бук-М3” е способен да унищожава балистични ракети на разстояние до 100 км. Комплексът с малък обсег “Тор” пък може да поразява противорадиолокационни и крилати ракети на дистанция до 30 км.

Въпреки това тези комплекси са способни да се борят само срещу цели, летящи с неголеми скорости. При това ефективността им в голяма степен зависи от професионализма на операторите.

Министерството на отбраната се старае максимално рационално да използва всички сегменти на противовъздушната отбрана, сподели пред “Известия” бившият началник на Зенитно-ракетните войски на Русия генерал-лейтенант Александър Горков.

“Сега с оглед на новите заплахи се преустройва системата за бойна подготовка на ПВО на сухопътните войски”, твърди експертът. “За отразяване на ударите на балистични ракети най-ефективно се използва С-300В, а способни да свалят такъв тип цели са и “Бук” и “Тор”. Учебните задачи се отработват съвместно с групировките на войските за ПВО-ПРО на руските Въздушно-космически сили.

Това значи, че ПВО на сухопътните войски ще бъдат задействани при създаването на нестратегическа система за противоракетна отбрана на “сцените” на бойни действия. Те могат да бъдат използвани и за защита на административно-политическите центрове, промишлено-икономическите райони и най-важните инфраструктурни центрове на страната.

До 2020 г. се планира напълно да се обнови паркът с въоръжение за ПВО на сухопътните войски. Сега съвременните системи са снабдени с наново сформирани зенитно-ракетни бригади и подразделения за ПВО.

Останалите части имат около 50% модернизирана техника. Съгласно плановете комплексите с голям обсег ще бъдат заменени със ЗРК С-300В4, със среден обсег – с “Бук-М3” и “Бук-М2”, а тези с малък обсег – с “Тор-М2” и “Тор-М1-2”. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.