От “Черната акула” до “Алигатора”: Топ 3 на хеликоптерите на конструкторското бюро “Камов” в Русия

От "Черната акула" до "Алигатора": Топ 3 на хеликоптерите на конструкторското бюро "Камов" в Русия

Руското бюро “Камов” е проектирало многобройни успешни военни и граждански модели, но е най-добре познато около своите уникални и мощни хеликоптери “Черна акула” и “Алигатор”.
  1. Ка-50 “Черна акула”

Ка-50

Проектиран в началото на 1980-те години, Ка-50 е новото поколение съветски щурмови хеликоптер. В случай на възможна “голяма война” в Европа, той трябва да унищожава сухопътните сили на НАТО, включително тежката бронирана техника, и ефективно да преодолява вражеските противовъздушни единици.

Благодарение на отличителната си коаксиална роторна система, “Черната акула” е бърз, маневрен, има висока жизнеспособност при боеве и отлични летателни характеристики. Това е един от малкото хеликоптери в света, който може да изпълнява лупинг.

Уникална характеристика на Ка-50 е неговата система за катапултиране – рядка особеност за хеликоптерите. Преди да се изхвърли седалката на пилота, лопатките на ротора се “издухват” от експлозивни заряди в роторния диск.

За разлика от другите щурмови хеликоптери от онова време, Werewolf, както НАТО нарича Ка-50, е ​​проектиран като едноместен хеликоптер, където пилотът е още и оператор-навигатор. Първоначално това се разглежда като перфектното решение: направи хеликоптера по-лек и спести пари за обучение на пилоти. Да се ​​подготви екипаж за щурмови хеликоптер струва почти колкото създаването на самата машина.

Бойната употреба на Ка-50 по време на чеченските конфликти обаче показа, че конструкторите на “Камов” са сгрешили: само топ асове могат едновременно да летят с “Черните акули” и ефективно да водят стрелба. След като са произведени 17 единици, проектът е закрит през 2009 година.

  1. Ка-52 “Алигатор”

Ка-52

Оттеглянето на Ка-50 не означава, че такива съвършени успешни технологии също са изоставени. Те са използвани в “по-малкия брат на “Черната акула” – Ка-52.

“Алигаторът”, както наричат хеликоптера, е проектиран като двуместен. Традиционната кабина на тандемната седалка е пренебрегната в полза на успоредното разполагане на седалките, което значително подобрява сътрудничеството между пилотите и операторите.

Ка-52 наследява много от предшественика си, включително уникалната система за катапултиране. Новият хеликоптер обаче има много по-напреднали навигационни, пилотни и бойни системи и авионика.

“Алигаторът” се оказа много по-голям късметлия от своя “брат”. Той активно се доказа и в производството – досега са създадени над 120 единици от модела. Някои от тях дори са изпратени на бойни действия в Сирия.

Специална палубна версия – “Катран” – е в състояние да прибира лопатките на ротора. Такива хеликоптери са планирани да бъдат компактно поставени на морските платформи от клас “Мистрал”. Въпреки това, след като руско-френското споразумение за доставките на “Мистралите” беше отменено през 2015 г., беше решено “Катран” да се разположат само на руския тежък самолетоносач “Адмирал Кузнецов”.

  1. Ка-27

Ка-27ПС

Ка-27 е най-успешният военноморски хеликоптер, проектиран в Съветския съюз. Неговата основна задача е да защитава тежките самолетоносачи от вражеските подводници.

Оборудван с най-съвременна авионика, хеликоптерът може ефективно да търси и да поразява подводниците на дълбочина до 1640 фута, както през деня, така и през нощта, при всякакви метеорологични условия и дори по време на 5-степенна морска буря.

Ка-27 има десетки модификации: от ловец на подводници (Ka-27ПЛ) до хеликоптер за измерване на радиация Ka-27E. Той също така се използва активно за операции по търсене и спасяване.

Проектиран през 1970-те години, хеликоптерът е все още незаменим за руската военноморска авиация, както и за военните на Китай, Индия, Южна Корея, Лаос и Виетнам. За граждански цели хеликоптерът работи в Швейцария, Португалия, Япония и Канада.

Смята се, че в бъдеще Ка-27 трябва да бъде заменен с хеликоптер Lamprey, проектиран от Московския завод за хеликоптери “Мил”. Последното обаче засега остава само концепция на хартия.

Източник: bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

 

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.