Оръжие: € 9,1 МЛРД: Най-модерната подводница в света

Оръжие: € 9,1 МЛРД: Най-модерната подводница в света


Франция пусна подводница “Сифрен”, първата от шестте нови нападателни ядрени подводници.
Новите подводници са способни да пускат крилати ракети и да носят специални сили, което ще даде възможност на френския флот да “генерира скок”.

Церемонията, на която присъства президентът Емануел Макрон, отбеляза завършването на подводницата клас “Баракуда”, от която 12 конвенционални задвижващи единици бяха продадени на Австралия.

Подводницата е завършена с три години закъснение и ще бъде подложена на морски тестове, преди да се присъедини към флотата на Тулон през следващата година.

Подводниците от клас “Баракуда” ще заменят шест подводници, които са в експлоатация от началото на осемдесетте.

– Това е истински поколен скок. Преминаваме от една много малка платформа, около 2500 тона, към Баракуд, която ще бъде два и половина пъти по-тежка, ”каза експертът по подводниците Патрик ван ден Енде.

Цената на подводницата, първоначално оценена на 7,9 милиарда евро, междувременно нарасна до 9,1 милиарда. Последният от шестте кораба ще влезе в експлоатация през 2030 година.

В допълнение към традиционните задачи на ядрените подводници, лов за други подводници, защита на значителни съоръжения или четири подводници, носещи ядрени ракети, и събиране на разузнавателни данни край бреговете на врага, Баракуде ще има и две нови мисии.

Първо ударили “сухоземни цели” с 1 000-километрова крилати ракети на американския флот, които Сифрен щял да може да стреля в четири до четири залива, както и да слязат със специални сили през моста.

“Сифрен” ще може да работи самостоятелно в продължение на 70 дни на дълбочина от 350 метра, заяви френската дирекция за оръжие.

Пристигането на “Сифрена” се случва в контекста на увеличаване на броя на подводниците в света. Днес има повече от 450.

Въпреки че Съединените щати, Русия, Китай и Великобритания са единствените страни, освен Франция, които имат ядрени подводници с ядрена мощност, все повече страни се стремят да укрепят своите конвенционални флоти, като Индия и Австралия, или за първи път да се присъединят към флотите, правейки Малайзия Бангладеш и Виетнам.

Източник: srbin.info


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.