Обратно в бъдещето: Русия въоръжава стари съветски кораби с нови системи за ПВО

Обратно в бъдещето: Русия въоръжава стари съветски кораби с нови системи за ПВО

Русия въоръжава стари съветски кораби виж подробностите тук!
Понякога за да продължиш напред, трябва да погледнеш назад: именно това направи руският флот, оборудвайки съветските си корвети с унищожително високотехнологично оръжие.
До 2019 г. руската армия ще получи два ракетни корвета от съветската ера по проекта 1241 “Мълния” (по НАТО “Tarantul V”), модернизирани с оглед засилване на крайбрежната охрана на Черно и Каспийско море.

Корветите са внезапно и неочаквано допълнение към флота, тъй като първоначално те бяха подготвяни за чуждестранен клиент, чиято самоличност се пази в тайна. Договорът обаче бе развален заради недостиг на средства, затова Русия реши да включи морските машини в собствените си редици.

Основните разлики между огромните съветски ракетни корвети от 1980-те и съвременната им версия се крият в архитектурата и въоръжението.

На първо място проектантите са подобрили условията за живот на екипажа. На второ старите съветски оръжейни системи са заменени от съвременни противокорабни ракети Х-35У и морската версия на прословутата система за ПВО “Панцир-С1” – “Панцир-М”.

Мощно оръжие
“Панцир-М” без съмнение е най-важното допълнение към кораба. По ирония на съдбата реставрираните ракетни корвети са първите в руския флот, получили тези системи.

Морската версия ще може да прехваща ракети дори при силно вълнение и бури. Тя ще е и по-компактна в сравнение със сухопътния вариант и ще е покрита с антикорозионен слой за по-дълъг живот. Нещо повече, тя ще може да проследява и сваля до четири въздушни и надводни мишени едновременно с 33-мм ракети.

Скоростта, с която стреля “Панцир-М”, също е впечатляваща. Системата може да изстрелва 160 артилерийски снаряда на секунда, което прави 9600 изстрела в минута.

“Панцир-М” създава 20-километров противовъздушен купол около кораба, върху който е монтирана. Така тя е ефективно отбранително оръжие във всеки потенциален конфликт на бъдещето”, каза пред Russia Beyond Александър Денисов, директор на компанията “Високопрецизни системи”, която произвежда “Панцир-М”.

Освен нова ПВО система ракетните корвети ще имат и нови системи за изстрелване с 8 ракети Х-35У на борда. Те ще могат да елиминират всяка надводна мишена на разстояние до 260 км. Ще получат и вътрешни противо-електромагнитни отбранителни системи за борба с електрониката на врага. В близките години корабите ще служат за брегова охрана в борбата с морските пирати.

Източник: bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

 

 

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.