Новият прицел “Гефест” ще направи неуправляемите авиобомби високоточни

Новият прицел "Гефест" ще направи неуправляемите авиобомби високоточни
Във военния технополис “Эра” се работи над модернизацията на авиационния прицелен комплекс СВП-24 “Гефест”.

Разработката ще позволи да се повиши точността на изхвърлянето на бомбите и на употребата на неуправляеми боеприпаси.

Председателят на Военнонаучния комитет на руските Въоръжени сили генерал-лейтенант Игор Макушев по-рано съобщи, че обикновените авиобомби с модернизирани прицелни комплекси ще достигнат показателите по точност на коректируемите боеприпаси.

Подобрението на точността на прицелния комплекс СВП-24 е планирано благодарение на усъвършенстването на програмното подсигуряване и интеграцията му с датчиците за атмосферните условия, монтирани на борда на самолета. Получените в реално време данни ще позволят в автоматичен режим да се въвеждат нужните параметри за употребата на боеприпаса.

Точността на поразяване до голяма степен зависи и от точността на сигналите от спътниковите навигационни системи, които се получават благодарение на анализа на данни от ГЛОНАСС относно разположението на бомбардировача и целта.

“Гефест” също така отчита атмосферното налягане, влажността на въздуха, скоростта на вятъра, скоростта на полета и редица други фактори, които определят курса, скоростта и височината на пускането на авиационните бомби. След което хвърлянето на боеприпасите се осъществява в автоматичен режим.

СВП-24 “Гефест” бяха ползвани срещу терористичните групировки в Сирия, пускани от стратегически бомбардировачи Ту-22М3 и бомбардировачи Су-24М, отбелязва “Российская газета“. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на WARS.BG – Военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.