Николай Ненчев-министърът в оставка ощетил ли е армията ни с 3 773 000 евро заради договора с Полша

Николай Ненчев-министърът в оставка ощетил ли е армията ни с 3 773 000 евро заради договора с Полша
Николай Ненчев-министърът в оставка ощетил ли е армията ни с 3 773 000 евро заради договора с Полша

Военният министър в оставка Николай Ненчев е ощетил армията с 3 773 000 евро заради сключения с Полша договор за поправка на руските самолети МиГ-29, съобщиха от прокуратурата.
Ненчев се сдоби с обвинение по-рано днес, но подробности около разследването не бяха съобщени.

Това е вторият министър на Реформаторския блок, който е обвинен в последните дни. По-рано здравният министър Петър Москов стана обвиняем заради скандала с турските ваксини.

Разследването на прокуратурата сочи, че на 26.4.2015 г. Министерство на отбраната е подписало два договора с „РСК МиГ” за удължаване на ресурса на два броя двигатели на самолети и ремонта им. В договорите е посочено и купуването на кутия за самолетен агрегат, като общата им стойност възлиза на 3 773 000 евро или 7 388 666 лв. Началното му обвинение е за това, че в периода 5.5.2015 г. до 9.9.2015 г. в качеството си на министър на отбраната Ненчев не е изпълнил служебните си задължения и не е осигурил авиационна безопасност и летателна годност на военните средства от изтребителната авиация на ВВС.

От държавното обвинение посочват, че Николай Ненчев поръчал на своя заместник Десислава Йосифова да прибере тези документи в служебната си каса и да не предприема никакви действия по изпълнението им.

Подобни указания Ненчев продължил да дава и през следващите няколко месеца.

От прокуратурата посочват, че действията на Ненчев са довели до вредни последици за Българската армия, защото по този начин пилотите не са имали достатъчно летателни часове за годината.

Николай Ненчев е с мярка за неотклонение „Подписка”.


Loading...

Източник: bTV и blitz.bg
за Вас предадоха от wars.bg

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

One comment

Comments are closed.