Непобедим “летящ танк”: “Ростех” завърши разработката на двигателя за новия Mи-28НM

Непобедим "летящ танк": "Ростех" завърши разработката на двигателя за новия Mи-28НM
Модернизираният “Нощен ловец” ще се отличава с по-висока скорост и маневреност.

Една от най-важните му характеристики е драматичното подобрение на техническата функционалност на самолета, което ще удължи неговата междуремонтна фаза с 1000 работни часа.

Завършен е етапът на разработка на двигателя за новия руски хеликоптер Ми-28НМ “Нощен ловец”, съобщи прессслужбата на “Ростех” за РИА “Новости

“В момента основният конструктор на машината – предприятието “ОДК-Климов”, започва със серийното ѝ производство”, отбелязаха от компанията.

Според изпълнителния директор на корпорацията Олег Евтушенко новият двигател и неговата “дигитализация” значително ще подобрят техническите характеристики на “Нощен ловец” и той ще се нареди сред най-добрите ударни бойни хеликоптери в света.

Проектът за разработка на хеликоптерни двигатели ВК-2500П е нова модификация на турбовалния двигател ВК-2500. Целият проект се осъществява в “Обединена двигатостроителна корпорация” под контрола на “Ростех”.

Основната характеристика на най-новия модел се основава на модернизираната система, която ще осигури автоматично управление, ще улесни техническата поддръжка и ще увеличи безопасността по време на полета.

Мощността на двигателя при максимален режим на работа се увеличава от 2700 до 2800 к.с., а в стандартен режим по време на излитане той ще достига от 2400 до 2500 конски сили. Значително е удължено времето за капитален ремонт – от 2000 на 3000 часа.

“Нощен ловец”

Mи-28НM е проект на руския холдинг “Вертолети на Русия”. Това е високоефективен хеликоптер от ново поколение. Бойната машина е в състояние да изпълнява широк спектър от задачи, като например борба с вражеска бронетехника, нисколетящи въздушни цели, които се движат с ниска скорост и разузнавателни операции.

“Mи-28НM е предназначен предимно за откриване и унищожаване на бойни танкове и друга бронирана техника. По време на изпълнение на поставените задачи в условия на активно противодействие от земята ключова роля имат неговите параметри като скорост и маневреност”, заяви Евтушенко.

Особено любопитно е сериозното техническо подобрение на функциите за управление на хеликоптера. Машината е оборудвана с втори набор от устройства за управление, което значително увеличава нейната надеждност в случай на раняване на някой от членовете на екипажа.

Прототипът на Mи-28НM преминава през държавни тестове, преди да бъде пуснат в експлоатация. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.