НА ЛАГЕРИТЕ ПО НВО: Разглобявахме калашници и тичахме с противогаз

НА ЛАГЕРИТЕ ПО НВО: Разглобявахме калашници и тичахме с противогаз
Предметът „Начално военно обучение”, известен като НВО, беше заложен в учебните програми на учениците от 9. и 10. клас,

а в часовете се провеждаха занятия по ориентиране, първа помощ, действия при аварии и други полезни за оцеляването умения.

Преподавателите бяха офицери от запаса с педагогическа квалификация.

В началото на всяко лято пък се провеждаха  военно-полеви лагери. Раздаваха ни зелени униформи, подобни на военните, след което ни разпределяха на групи, всяка със свой взводен командир.

В ранни зори лагерниците се строяваха на плаца за сутрешна проверка, а после започваше строева подготовка и усвояване на широк набор от умения.

В специализираните кабинети се изучаваше устройството на основните видове оръжие и се провеждаха занятия по химическа подготовка, боравене с радиотехника и др.

Инструктори от ОСО пък бяха ангажирани със занимания като стрелбата с малокалибрено и бойно оръжие, в която момчета и момичета участваха наравно.

Едно от най-недолюбваните мероприятия беше разглобяването на автомат „Калашников“ за норматив и бягането с нахлузен противогаз. А в края на всеки курс имаше изпити по съответните дисциплини.

Военно-полевите лагери по НВО съществуваха до 1989 г., когато военното обучение беше премахнато от програмата в училищата. / socbg.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военен портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.