В началото на 2020-те години Русия ще притежава хиперзвуково оръжие

В началото на 2020-те години Русия ще притежава хиперзвуково оръжие

Корпорацията „Тактическое ракетное вооружение“ планира в началото на 2020-те години да е създала оръжие, способно да поразява цели с хиперзвукова скорост (над 6125 км/ч), заяви генералният директор на корпорацията Борис Обносов.

В момента концернът е в сътрудничество по този проект с учени от Руската академия на науките, а също така с Фонда за перспективни изследвания при Военно-промишлената комисия.

Какво е направено до момента

Част от елементите на руските ракетни комплекси и сега могат да развиват хиперзвукова скорост по време на полета си към целта, разказа в интервю за „Руски дневник“ военният експерт на ТАСС Виктор Литовкин.

„Това са бойните глави на стратегическите ракетни комплекси „Ярс“ и „Рубеж“, които на финалния участък от полета започват да маневрират с хиперзвукова скорост, преодолявайки системата за противоракетна отбрана. Тази способност притежава и бойната глава на оперативно-тактическата ракета „Искандер-М“, отбеляза военният анализатор.

В същото време, по думите на експерта, Русия все още не притежава ракета, която да лети с хиперзвукова скорост по време на целия полет.

Трудностите при конструкторските разработки

Според източника на „Руски дневник“ от военно-промишления комплекс възловите проблеми при създаването на новото оръжие са свързани не само с разработването на двигател, който може продължително време да работи на хиперзвукова скорост, но и със системите за управление на тази ракета.

„При скорост от 5 Мах (над 6125 км/час) около обекта възниква облак от плазма, който не пропуска радиовълни. Затова засега операторите нямат възможност да коригират ситуацията дистанционно в случай на отклонение от траекторията или възникване на някакви други проблеми по време на полета“, отбелязва събеседникът на изданието.

Според думите му техническата база и разработките в областта на хиперзвуковото оръжие са създавани още по времето на СССР. Но след неговото разпадане, през 90-те години изследванията били изоставени, а средства за разработка на новото оръжие започват да се отпускат сравнително отскоро.

Най-големи резултати в областта на хиперзвуковото оръжие са постигнали американците.

„САЩ създадоха космическия апарат Х-51 Waverider, който поддържа скорост от 6250 км/ч в продължение на четири минути. Но това бяха еднократни изпитания, без бойна част, комплекс за управление и прочее. Как ракетата ще лети, когато е напълно „екипирана“ – това още не е ясно“, отбелязва анализаторът.

Корпорация „Тактическое ракетное вооружение“ АД

Компанията е създадена през 2002 г. на базата на 32 предприятия, специализирани в производството на високоскоростни авиационни управляеми ракети.

Корпорацията произвежда също така управляеми самолетни бомби от типа КАБ-500Кр, торпеда (проект „Шквал-Э“), управляеми ракети за системите за ПВО, ракетно-космическа техника и радиоелектронно въоръжение.

100% от акциите принадлежат на „Росимущество“.

„Тактическое ракетное вооружение“ е единственото руско отбранително предприятие, което успя да покаже положителна динамика на доходите през 2015 г. в сравнение с 2014 г.

Това е една от седемте руски компании, включени в списъка на 100-те най-големи световни доставчици на оръжие според версията на издателство DefenseNews.


Loading...

Съгласно данните за 2015 г., „ракетчиците“ са заработили $2,4 милиарда и заемат 37-а позиция в класацията.
Източник: bg.rbth.com

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

One comment

Comments are closed.