Морската авиация на Русия е подсилена от още една ескадрила суперманеврени изтрeбители Су-30СМ

Морската авиация на Русия е подсилена от още една ескадрила суперманеврени изтрeбители Су-30СМ
Авиацията на руския ВМФ е много важен елемент от бойната му функционалност.

За да подобрят квалификацията си, руските авиационни компании се фокусираха върху постепенното обновяване на въздухоплавателния потенциал.

Според тези планове самолетите Су-30СМ и Ил-38Н “Новела” ще бъдат поставени в основата на военноморската авиация на бъдещето.

Над десет многофункционални изтребителя Су-30СМ са постъпили в авиационните подразделения на ВМФ през 2018 г., съобщи началникът на морската авиация на ВМФ генерал-майор Игор Кожин.

“Продължихме работата по превъоръжаването на силите от оперативно-тактическата авиация с крайбрежно базиране на самолети Су-30СМ – през 2018 г. сме получили десетина летателни апарата. Това е базовият ни самолет, затова се провежда планова замяна с него на практически целия парк от оперативно-тактическата ни авиация”, каза Кожин, цитиран от “Интерфакс“.

Той също така съобщи, че в момента се провеждат специални изпитания на противоподводни самолети Ил-38Н, които са се сдобили с новия прицелен комплекс “Новела”.

“Комплексът има добри възможности за постоянна модернизация и вече е предвидено установяването на редица нови елементи в него.

Той трябва винаги да отговаря на съвременните изисквания за високотехнологично оборудване, които постоянно се променят във връзка с развитието и научно-техническия прогрес”, каза Кожин.

Пускането на високоманеврени многоцелеви изтребители Су-30СМ прави ПАО “Корпорация “Иркут” главен изпълнител на държавни отбранителни поръчки.

Самолетът е разработен от “ОКБ Сухой” и се произвежда в Иркутския авиационен завод – филиал на ПАО “Корпорация “Иркут”.

Многофункционалният изтребител Су-30СМ притежава свръхманевреност, снабден е с радиолокатор с фазирана антенна решетка и с двигатели с управление на векторната тяга. Изтребителят е способен да ползва съвременни и перспективни високоточни оръжия клас “въздух-въздух” и “въздух-повърхност”.

Освен това самолетът може да се използва и за подготовка на пилоти за перспективните многофункционални свръхманеврени едноместни изтребители. Су-30СМ стана и основа за усъвършенствания изтребител Су-30МКИ, специално адаптиран за нуждите на морската авиация.

Ил-38Н

Ил-38Н “Новела”

Слободан Джукич

“Ил-38” е военна версия на пътническия самолет Ил-18, който извършва първия си полет в далечната 1961 година. Той е снабден с прицелно-навигационна система “Беркут”.

Главна задача на Ил-38 е патрул над руските териториални води и откриване на вражески подводници. Според идеята конструкторите му самолетът трябвало да има възможност да открива подводни цели и да ги унищожава с помощта на торпеда. Въпреки това система “Беркут” има сериозни недостатъци и в крайна сметка е обучена само за откриване на подводници.

По-нататъшната съдба на самолета зависи от модернизационния пакет. И така в началото на века беше въведена дълбоко модернизираната версия на самолета Ил-38Н “Новела”, която влезе на въоръжение през 2005 г., след като премина сложни технически изпитания.

Състои се от интегрирана изцяло нова нападателно-навигационна система “Новела”. По думите на конструкторите тя е в състояние да открива въздушни цели на разстояние до 90 км, а в надводен режим и до 320 километра. Същевременно системата едновременно може да следи 32 цели над и под водата. Извършва радарен мониторинг на три зони (подводна, въздушна и на повърхността). / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.