“Куршумът на Путин”: Американците твърдят, че Русия разработва нова “супермуниция”

"Куршумът на Путин": Американците твърдят, че Русия разработва нова "супермуниция"
Русия разработва артилерийска “супермуниция” с оптична система за насочване, твърди американското издание The National Interest.

Статията, озаглавена: “Супер куршумът на Путин: Наистина ли Русия разработва артилерийска граната с оптично насочване?” цитира изявление на Александър Кочкин, директор на руското предприятие “Техмаш”, според когото се работи по нова муниция с калибър 152 мм за артилерийски системи.

Според автора на материала първите управляеми снаряди са влезли в производство през 1980-те години. Тогава американските въоръжени сили са получили гранати тип М172 Copperhead, които по-късно са използвани във военната кампания срещу Ирак. През 1986 г. СССР прави артилерийска военна ракета с калибър 152 мм – “Краснопол”.

В статията се посочва, че при производството на новата муниция Русия може да предприеме напълно нов подход. Бомбите със сателитно насочване използват GPS сигнал, но руските учени планират да създадат снаряд, който да се насочва от оптико-електронна система.

Авторът на материала се пита дали новият снаряд ще бъде самонасочващ се или ще бъде контролиран от оператор “с помощта на джойстик”.

По-рано Кочкин съобщи, че се работи по концепция за нов военен снаряд с калибър 152 мм за артилерийски системи. След изстрелването той ще лети по балистична траектория, която ще може да се коригира чрез “собствена система за контрол”. Предполага се, че новите снаряди ще бъдат по-евтини от управляемите ракети тип “Краснопол”, но по-скъпи от конвенционалните артилерийски муниции. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.