Кремъл реагира на разполагането на балистични ракети на Китай край руските граници

Кремъл реагира на разполагането на балистични ракети на Китай край руските граници
Разполагането на китайски междуконтинентални балистични ракети „Дунфън-41” (DF-41) не представлява заплаха за Русия, тъй като техните приоритетни цели се намират на територията на САЩ, а Източен Сибир и Далечният Изток се оказват в „мъртвата зона”, недостъпна за поражение, заявяват експерти пред РИА Новости.

Те обясняват, че ракетата „Дунфън” (Източен вятър) е тристепенна ракета, тя трябва да набере определен режим на движение, да го стабилизира, затова тази „мъртва зона” може да достигне 3000 км и повече. Ако Китай иска да порази цел на територията на Русия, то трябва да ги разположи по-южно или от заетия вече район да използва ракети с по-малък радиус на действие.

Експертите коментират публикация в хонконгския вестник „Пинго жибао”, твърдяща, че една от трите китайски бригади с ракети DF-41 е разположена в граничната с Русия североизточна провинция Хъйлундзян.

За разполагането на ракетите край руските граници първо писа вестник Global Times, примерно на около 600 км от космодрума „Восточный”.

По данни на хонконгския вестник Apple Daily, едно от съединенията вече се намира край град Синян в централната провинция Хенан, втората вероятно е край град Дацин в провинция Хъйлундзян, а третата се очаква да се появи в Синдзян-Уйгурския район.

Медиите считат, че снимките на DF-41 са огласени преднамерено като реакция на Пекин на изявленията на Доналд Тръмп относно Китай.

СПРАВКА БЛИЦ: DF-41 е твърдогоривна междуконтинентална ракета от най-нов модел. Според нейните характеристики съответства на съветските ракети от 80-те години. Далечината им на действие от 12 хиляди километра е ориентирана за цели на територията на САЩ, което е обяснимо с изказванията на Доналд Тръмп, че Китай е главен враг на САЩ.

Масата на ракетата е 80 тона, дълга е 21 метра, вероятно е носител на термоядрен боен заряд.

На 5 декември 2015 г. Китай извърши тестово изпитание на железопътна версия на ракетата, подобно на съветския проект „Молодец” и на сегашния „Баргузин”.


Loading...

През април 2016 г. Китай извърши 7-то изпитание на ракета DF-41 с две фиктивни бойни глави до Южнокитайско море.
Превод и коментар: БЛИЦ

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

One comment

  1. И от цялата статия ,някои да ще ми обяснили как реагира Кремал ? Да я бяхте кръстили Пекин реагира на изказването на Тръмп .

Comments are closed.