Китай настига САЩ и Русия по износ на оръжие

Китай настига САЩ и Русия по износ на оръжие
САЩ и Русия остават най-големите износители на оръжиe в света, сочат данните на Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI).

Като цяло търговията с конвенционалнo оръжиe е нараснала с 16% между 2005-2009 и 2010-2014 година.
С 23% е нараснал обемът на изнесеното от САЩ оръжие между 2005-2009 и 2010-2014 година. 31% от цялото изнесено оръжие по света е на САЩ, а процентът при Русия е 27%.
САЩ отдавна разглеждат износа на оръжие като важна външна политика и инструмент за сигурност, но в последните години износът е все по-необходим за подпомагане на оръжейната индустрия в САЩ, за да се поддържат нива в период на намаляване на американските военни разходи, каза директорът на програмата за военни разходи към института.
Износът на оръжие от Русия се е увеличил с 37% за посочените периоди.

Китайският износ на оръжия е нараснал със 143%, което прави страната третият най-голям износител в света за периода 2010-2014 година, но далеч зад САЩ и Русия. През 2005-2009 година Китай беше девети в класацията.
Други големи износители са Германия и Франция. Обаче значително е спаднала продажбата на оръжие от двете европейски държави през последните 5 години – 43% спад на износа на оръжие от Германия например.
Европейският оръжеен внос е спаднал с 36% за дадения период. Но кризата в Украйна накара някои европейски държави да увеличат вноса на оръжие.

Според института продаденото оръжие в света е предимно за два региона: Азия и Океания и Близкият изток.
Индия, Саудитска Арабия, Китай, Обединените арабски емирства и Пакистан са ключовите вносители – те са внесли 33% от всички продадени оръжия на световния пазар. Ню Делхи е водещият в света по внесени оръжия, закупувайки 70% от оръжието от Русия.
Например Азербайджан е увеличил вноса с 249% за 2005-2009 и 2010-14. Най-големият вносител в Африка е Алжир, а след него Мароко.
Заради битката с „Ислямска държава” Ирак е получил оръжие от Иран, Русия и САЩ.


Loading...

Институтът провежда такива изследвания от 1950 година.
Източник: news.bg

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.