Китайци внедряват нестандартен патрон с калибър 5,8 мм

Китайци внедряват нестандартен патрон с калибър 5,8 мм
Новите автомати на китайската армия стрелят с нов малоимпулсен патрон с нестандартния калибър 5,8х42 мм.

Той е създаден още през 1980 г. и е приет официално на въоръжение през 1987 г., но се появява на сцената едва днес. Новият патрон има бутилкообразна форма. Конструкторите са я избрали за по-удобно снарядяване с барутен заряд, който да осигури висока начална скорост на куршума и респективно за получаване на висока кинетична енергия. 5,8-милиметровият куршум с тегло 4,1 г. се изстрелва с начална скорост 930 м/сек и дулна енергия от 1790 джаула.

За сравнение куршумът на натовския патрон с близък калибър от 5,56 мм се изстрелва с начална скорост около 1000 м/сек и дулна енергия около 1790 джаула. А куршумът на руския патрон с калибър 5,45 мм излита с начална скорост 900 м/с и дулна енергия около 1316 джаула.

Китайци внедряват нестандартен патрон с калибър 5,8 мм

Китайски конструктори са разработили специален патрон от същия калибър, предназначен за картечници, който има тежък далекобоен куршум с бронебоен сърдечник от закалена стомана с маса 5 г. Той се изстрелва с начална скорост 895 м/с и получава дулна енергия около 2000 джаула.

По данни на производителите китайският патрон притежава по-висок балистичен коефициент на изстреляния куршум, който му осигурява по-плоска траектория, по-висока пробивна способност и по-дълго запазване на кинетичната енергия на средни разстояния.

Новият автомат е разработен по системата “бул-пап”, при която част от ударно-спусковия механизъм е разположен в приклада, а пълнителят влиза в гнездо зад ръкохватката. В резултат на продължителни изпитания китайците са създали комплекс оръжия с обозначение QBZ-95 То е абревиатура от Qing Buqiang Zu, което се превежда от китайски като “Семейство леки пушки”. Комплексът включва стандартен и компактен автомат, лека картечница и снайперова пушка.

И четирите варианта на оръжието използват патрона с калибър 5,8х42 и все по-широко навлизат в китайската армия. Корпусът на оръжието е изработен от високоустойчива пластмаса, а цевната кутия – от алуминиева сплав.

Това е позволило на създателите на оръжието да сведат теглото му до 3,35 кг без патрони, което се счита за много добро постижение за стандартен автомат. Принципът на работа на автоматиката се базира на отвеждането на част от барутните газове от цевта и насочването им за задействане на газово бутало с къс ход, свързано със затвора.

Някои оръжейни специалисти виждат в конструкцията на автоматиката на китайското оръжие доста прилики с руския снайпер “Драгунов” Ударно-спусковият механизъм позволява воденето на единична и автоматична стрелба. Превключването става с помощта на комбиниран предпазител-превключвател, разположен в задната лява част на цевната кутия близо до задтилъка на приклада.

Съвременните изисквания към персоналните автоматични оръжия за армията и полицията изискват осигуряване на удобство при еднакво използване с лява и дясна ръка и с ръкавица на дланите. За да отговорят на тези изисквания конструкторите са удължили предната част на спусковата скоба, като пред нея са монтирали къса допълнителна ръкохватка.

Мерникът е разположен на ръкохватката за пренасяне на оръжието по подобие на американската щурмова пушка М-16. Такава преносима ръкохватка създава условия за удобно примерване, тъй като правият приклад не позволява разполагането на мерника върху корпуса на оръжието, за разлика от мерниците при руския автомат АК-47, чийто приклад е силно наклонен надолу и назад. Мерникът се регулира за стрелба на дистанции от 100, 300 и 500 м. Върху ръкохватката може да се монтират оптични мерници.

Мушката е силно издадена нагоре, за да може да се използва удобно с високо разположения мерник. За разширяване на тактическите възможности на автомата е предвидена възможност за монтиране на подцевен гранатомет с калибър 40 мм. Осигурена е и възможност за изхвърляне на специални гранати чрез поставянето им върху цевта на автомата.Там може да се поставя къс нож-щик с възможности за водене на ръкопашен бой, за рязане на телени заграждения, за сечене на клони на дървета и храсти. Отчитайки някои недостатъци в процеса на експлоатация, конструкторите са усъвършенствали редица възли на оръжието.

Така се появява нова модификация с обозначение QBZ-95-1. При новия вариант превключвателят-предпазител е преместен на по-удобно място над пистолетната ръкохватка. Увеличен е ресурсът на цевта чрез внедряване на стомана с по-високи износоустойчиви свойства. В новия вариант се поставя затворна задръжка. Новост е газовият регулатор, който увеличава количеството на отвежданите газове от цевта.

Той се използва, когато оръжието работи в екстремални условия – интензивна стрелба и обилно замърсяване. Цевта на автомата е дълга 490 мм, а общата дължина на оръжието достига до 760 мм. Променено е направлението за изхвърляне на изстреляните гилзи, което при системите “бул-пап” е особен проблем.

Китайци внедряват нестандартен патрон с калибър 5,8 мм

Той е свързан с разположението на отвора за изстреляните гилзи в непосредствена близост до лицето на стрелеца, което създава редица неудобства, предизвикващи разсейване на вниманието, опасност от нараняване, неудобство при ползване на оръжието от левичари.


Loading...

При усъвършенствания вариант направлението за изхвърляне на гилзите е на 45 градуса напред по посока на стрелбата, с което неудобствата са преодолени. Към автомата може да се закрепва нов подцевен гранатомет с калибър 35 мм.
Източник: 24chasa.bg

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.