Китайски военен експерт: каква ще бъде системата за ПВО С-500 “Прометей”?

Китайски военен експерт: каква ще бъде системата за ПВО С-500 "Прометей"?
Руската перспективна система за ПВО-ПРО С-500 “Прометей” няма да замени С-400 и комплексите от предишни поколения, а ще ги допълни.

Главната ѝ задача ще бъде борбата с ракети: хиперзвукови и балистични. Също така “Прометей” ще може да сваля спътници в орбита.

С-500 ще използва както ракети от арсенала на С-400 – като 40Н6М с потвърден обсег от 380 км, така и нови, неизползвани в други системи.

Например противоракетата 77Н6-Н е предназначена за надатмосферен прехват на балистични ракети на височина до 165 км.

За унищожение на спътници в ниските орбити С-500 разполага с ракета 77Н6-Н1 с ядрена бойна глава с неголяма мощност, пише военният експерт на Националното радио на Китай Шао Юнлин, чийто превод на статия публикува ИноСМИ.

В най-близко бъдеще руската система за ПВО ще придобие по-лаконична и ясна структура, смята експертът. Сега за всяка бойна задача и зона на отговорност има няколко типа въоръжение, което създава обърквания.

В бъдеще задачите на противовъздушната и противоракетната отбрана на страната ще се изпълняват основно от три зенитни системи: С-350, С-400 и С-500, пояснява “Российская газета”.

“Предполагам, че “Прометей” ще бъдат разположени далеч от границите. Това е система с голям обсег (до 3500 км) и няма смисъл да се разгръща на предна линия. Смятам, че първото място на базиране на С-500 ще стане Москва”, пише Шао Юнлин.

С-500, според експерта, ще промени противоракетния баланс между Русия и САЩ. Въпреки това процесът ще бъде незабележим, тъй като С-500 ще се поставят на бойно дежурство постепенно. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военен портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.