Как Русия и Китай ще противодействат на американската ПРО в Южна Корея

Как Русия и Китай ще противодействат на американската ПРО в Южна Корея
На 12 януари заместник-министрите на външните работи на Русия и Китай се споразумяха да поддържат стратегическия баланс на силите в Североизточна Азия и съвместно да противодействат на системата за противоракетна отбрана на САЩ THAAD, която се разгръща в Южна Корея.

Това бе съобщено от агенция “Интерфакс”.

От Министерствата на отбраната на РФ и Китай считат, че възможностите и потенциалът на разгръщаната от САЩ система за ПРО, в частност и нейния европейски елемент, надхвърлят защитните потребности.

Както заяви първият заместник началник на Главното оперативно управление на Генералния щаб Виктор Познихир, Северна Корея се намира едва в началото на пътя по създаването на балистични ракети, а Иран, срещу когото, според изявленията на Вашингтон, е насочен европейския елемент на американската ПРО, не може да бъде заплаха за САЩ след постигнатите споразумя за развитие на ядрената програма на Техеран.

“Под предлог, че се противодейства на севернокорейската и иранската “ракетни заплахи” се разгръща система, предназначена, на първо място, за борба с руските и китайските ракети“, казва Познихир.

От какво се състои системата ПРО на САЩ на Корейския полуостров?

“Решението за разгръщане на системата ПРО на САЩ бе взето преди три години, за да бъде защитена Южна Корея от нейния северен съсед. Става дума за крупен противоракетен комплекс, който може да поразява балистичните ракети на противника в началния стадий на полета”, казва за “Руски дневник” ръководителят на Школата по изтокознание при Висшата школа по икономика Алексей Маслов.

По думите му, системата THAAD е производство на американската компания Lockheed Martin и е за противодействие на ракети с малък обсег (до 500 км).

“Комплексът ще бъде разположен непосредствено до границата със Северна Корея. При това част от неговите елементи ще са разположени навътре в Южна Корея. Фактически ще бъдат изградени няколко отбранителни линии”, отбелязва Маслов.

Той допълва, че радиолокационната система на комплекса ще може да сканира за обекти в радиус от 1000 км и ще покрива част от територията на Русия и Китай.

При това THAAD ще бъде въоръжена с американските зенитни ракетни комплекси Patriot, а също така със системата Aegis Ashore с универсални стартови клетки MK-41 за противоракетите SM-3.

Експертът подчертава, че ракетите могат да унищожават спътници в околоземна орбита.

От какво се опасяват Русия и Китай?

“Русия и Китай са недоволни от това, че американците изграждат система, покриваща и военната инфраструктура на нашите страни, като вместо това може да се работи по севернокорейския проблем”, казва за “Руски дневник” военният експерт на вестник “Известия” Дмитрий Сафонов.

Той отбелязва, че пусковите клетки MK-41 могат да бъдат оборудвани не само с противоракети SM-3, но и с крилати ракети Tomahawk, които могат да поразяват цели до 2500 км. По този начин противоракетния комплекс се превръща от отбранителен в настъпателен.

Какво ще предприемат Русия и Китай?

Сафонов и Маслов са на мнение, че Вашингтон сам подтиква Москва и Пекин към изграждането на съвместна система за противоракетна отбрана.

“Ние проведохме с китайците поредица от преговори по този въпрос, и в момента страните работят над концепция за съвместни действия. Също така, водят се разговори за двустранни учения на противоракетните части – поведението в това отношение трябва да е сработено до автоматизъм”, допълва Сафонов.

Но не всички анализатори са на мнение, че Русия ще изгражда агресивна политика за противодействие на системата за ПРО на САЩ в Южна Корея. А най-важното е, че Москва няма да разгръща в Далечния Изток допълнително въоръжение, да насочва свои ракети към елементите на THADD или по някакъв друг начин да изостря отношенията си със Сеул.

Такова мнение изрази за “Руски дневник” главният редактор на списание “Арсенал Отечества” Виктор Мураховски.

“Самата система THADD в Южна Корея не е стратегическа, а оперативно-тактическа. Тя не крие пряка заплаха за Русия, а нашите ударни сили и средства са разгърнати на разстояние, което значително превишава нейните възможности. THADD създава по-скоро главоболия на Китай и неговите стратегически ядрени сили, които, все пак, като възможности са доста ограничени по количество и качество”, каза експертът.

По думите му по този въпрос китайското ръководство, на първо място, пряко ще се договаря и пазари със САЩ. А разработката на съвместна противоракетна концепция с Русия за поднебесната е по-скоро резервен вариант.


Loading...

“По отношение на Северна Корея Москва ще лансира политически и дипломатически методи, а не военни. Ние ще се постараем да възобновим шестстранните преговори по ядрената програма на Пхенян с участието на водещи световни държави”, допълва Мураховски.
Източник: bg.rbth.com

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.