Как Русия защитава своя Далечен Изток в разгара на корейската криза

“Русия изключително внимателно следи случващото се в КНДР”, заявипредседателят на комисията по отбрана в Съвета на федерацията Виктор Озеров, като допълни, че според правителството територията на Русия не е цел за изстрелваните от севернокорейския съсед ракети

“Но от друга страна техниката си е техника и нашите военни правят всичко зависещо от тях, за да не се допусне попадение на ракети на руска територия в случай на нестандартна ситуация”, заяви представителят на горната палата в парламента.

За целта в Далечния Изток се провеждат допълнителни учения и се проверява готовността на личния състав за война около границите на Русия.

Какво се подразбира под “повишена” бойна готовност на ПВО

“Севернокорейската ракета може и “вятърът да я отнесе” към нас. За да не се случи подобно нещо, всички офицери от частите на ПВО в Далечния Изток са с прекратени отпуски и се намират в едноминутна достъпност до постовете си”, каза за “Руски дневник” военният анализатор на вестник “Известия” Алексей Рам.

В региона допълнително са разгърнати комплекси С-400, специализирани включително и за унищожаване на балистични ракети на противника на разстояние до 400 км.

По думите на Рам преди това системите са се намирали в режим на дежурство, без разгръщане на пусковите установки – мониторинг на небето, проследяване на цели. Но в момента са в готовност по заповед мигновено да свалят ракета на противника, летяща по посока на Русия.

“Съответно са подготвени и доставени от складовете допълнителни боеприпаси за системите за противоракетната отбрана. Провежда се и активна проверка на всички системи и механизми на системите за ПВО”, допълни анализаторът.

Слуховете за прехвърляне на техника към границата със Северна Корея

В края на април жителите на Далечния Изток на Русия започнаха да си препращат един на друг клипове, на които се вижда как хора, смятани за военни, прехвърлят тежка техника през Хабаровск за Приморието към границите на Северна Корея.

(Прехвърляне на техника)

“Ето, вие казвате, че всички новини от Корея са преувеличени. А между другото, за днешния великденски ден (16 април) това е вече трети ешелон с техника. Така че не всичко е толкова просто. Изглежда, че все пак на границата с Корея нещо се мъти”, казва зад кадър авторът на клипа.

Но по думите на началника на пресслужбата на Източния военен окръг Александър Гордеев техниката е била превозвана за ученията, завършили на 29 април.

“Не мога да кажа конкретно за всяка композиция, но в момента техниката по принцип се премества по регионите във връзка с провеждането на планови контролни проверки на резултатите от зимния период на обучение”, цитират приморските медии думите на говорителя на Министерството на отбраната.

Според него войските се изнасят на нови полигони и отработват бойни задачи в непозната местност. “Наскоро приключи подобна наша проверка в Забайкалския край. С голяма вероятност влакът е връщал техниката в пункта на нейното постоянно дислоциране”, казва Гордеев.

Ще участва ли Русия във война

Експертите са на мнение, че използването на части и съединения според тяхното пряко предназначение е малко вероятно, но сега най-важното е да се провери бойната готовност на войските за всеки един сценарий по границите.

“Това се проверява по много начини – придвижване към местата за дислокация, разгръщане на комплексите, начало на масово проследяване на въздушните цели и предаване на данните към командните пунктове за вземане на решения. Това е традиционна военна рутинна дейност, която се провежда в цял свят по време на всички военни учения или военни действия в близост до държавни граници”, каза за “Руски дневник” професорът от Академията за военни науки Вадим Козюлин.

При това експертът смята, че дори и на военните да им се наложи да свалят севернокорейска ракета, Москва няма да участва във война на корейския полуостров.


Loading...

“Ние ще изпратим протестна нота, ще започне традиционната за подобни случаи рутинна политическа и дипломатическа дейност, но в голяма война няма да се намесваме”, допълва професорът от Академията за военни науки.
Източник: bg.rbth.com

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.