Как изглежда противотанковата версия на най-масовата винтовка в Русия след “Калашников”

Как изглежда противотанковата версия на най-масовата винтовка в Русия след "Калашников"
В началото на Втората световна война съветските инженери създават нов вариант на винтовката “Мосин” с калибър 7,62х155 мм, способна да пробие 15-мм стоманен лист.

В началото на 1930-те години заводът, който 15 години по-късно ще създаде прочутия АК-47, произвежда ново противотанково оръжие от стара винтовка.

Оръжието става известно като “трилинейката “Мосин” против бронирана техника” и му предричат успехи на бойното поле срещу най-страшните танкове и бронетехника в онзи период.

В онези години конструкторите експериментират с нови боеприпаси и “платформа” за стрелба. Изборът пада върху винтовката “Мосин” с калибър 7,62х54 мм – доста мощна ударна сила, която пробива кирпич на разстояние 100 м.


Калашников медиа

“Новата” стара винтовка е усъвършенствана с бронебойни патрони с калибър 7,62х122 мм и 7,62х155 мм. Визуално новият боеприпас изглежда просто като удължен патрон за стандартна винтовка “Мосин”. На практика обаче той е с повишена пробиваемост и излита от цевта със скорост над 1 км/сек (началната скорост на полета на патрона е 1200 м/сек). За него вече не е проблем да пробие метален лист с дебелина 15 мм на разстояние 100 м.


Калашников медиа

Самата винтовка също претърпява редица модификации, за да може да изстрелва толкова мощни патрони. Конструкторите увеличават “размера на вътрешността” на “Мосин”, създават нов пълнител, удължават цевта и добавят дулен спирач, който намалява отката.

След серия от експерименти обаче военните стигат до извода, че би било неефективно платформата на “Мосин” да бъде преоборудвана за бронетанково оръжие – би било твърде скъпо и за целта по-ефективни биха били патрони с калибър 14,7 мм.

Какво представлява “Мосин”

“Мосин” е болтова петзарядна винтовка от 1891 г. с патрони с калибър 7,62х54 мм – аналог на натовските .308 Win.

За времето на съществуването си тя се доказва като едно от най-непретенциозните и точни оръжия в света. Благодарение на тези нейни качества руската армия я използва през Първата световна война (1914-1918) и Великата отечествена война (1941-1945).


Калашников медиа

“Мосин” става и една от най-масовите винтовки на времето си – общо в света са произведени над 37 милиона образеца. Често те могат съвсем спокойно да се закупят на пазара срещу приемливата цена от $200, а някои образци могат да се срещнат и днес във военните конфликти в Близкия изток.  Руската войска неведнъж е вземала “трофейни” винтовки “Мосин” от бойците от Ислямска държава по време на бойните действия в Сирия. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.