Какво ще представлява съвместният руско-емиратски изтребител?

Какво ще представлява съвместният руско-емиратски изтребител?
Русия и Обединените Арабски Емирства ще създадат лек изтребител от пето поколение на база свръхманеврения МиГ-29. Този проект ще бъде първата съвместна разработка на двете страни в областта на изтребителната авиация.

Както разказа в интервю за издание Defense News ръководителят на държавната корпорация “Ростех” Сергей Чемезов, производството на машината ще започне в Обединените Арабски Емирства. А в бъдеще Русия ще предостави на близкоизточната монархия технологията за създаване на лек изтребител от пето поколение и лиценз за неговото производство.

Той отбелязва, че се планира разработката на самолета да започне през 2018 г., а неговото производство – в средата на 20-е години.

Могат ли САЩ да попречат?

Експертите отбелязват, че действията на Русия в Емиратите са в разрез с интересите на други оръжейни барони, на първо място – САЩ.

“Подобна ситуация се разви през 1995 г., когато Емиратите се канеха да купят руските изтребители Су-35. Тогава всички договорености бяха отменени след нашето публично заявление за подготвяната сделка. Американците успяха да излобират техните F-16 при по-изгодни за ОАЕ условия”, казва за “Руски дневник” заместник-директорът на Центъра за анализ на стратегиите и технологиите Константин Макиенко.

Както пише руското издание “Газета.ру”, позовавайки се на неназован източник в авиационната промишленост, до известна степен подобен сценарий на развитие съществува, тъй като споразумението между Москва и Абу Даби е налице, но договорът все още не е подписан.

Впрочем други експерти са настроени по-оптимистично. По думите на ръководителя на Международната лаборатория по “механика и енергийни системи” към Университета по информационни технологии Павел Булат, изборът на близкоизточната монархия в полза на Русия при разработката на самолет от пето поколение е очевиден.

“Американският F-35 го получиха само тези страни, които от самото начало участваха в неговата разработка. Поради тази причина Япония не успя да получи от тези машини, докато Израел ги придоби”, каза за “Руски дневник” експертът.

В случай на успех при преговорите, руските експерти очакват на пазара да се появи много успешен и интересен продукт, при това практически в свободна продажба.

Какво ще представлява новият лек изтребител от пето поколение

“Към днешна дата МиГ-29 е най-добрият в своя клас на леките изтребители. Затова въпросът за облика на самолета отчасти е решен. Сега е необходимо да се отработи темата с ниската забележимост на бъдещата машина в съответствие с изискванията за самолети от ново поколение и да се разработи двигател, който ще позволи да се поддържа свръхзвукова крайцерска скорост по време на полет”, отбелязва Булат.

Той допълва, че скоростта на бъдещата машина ще достига 1,6 Маха – от порядъка на 2000 км/ч – в зависимост от терена, над който прелита самолета.

“При това лекият изтребител ще унаследи въоръжението на другия руски самолет от пето поколение Т-50. Изтребителят ще бъде оборудван с едно от най-лекото в класа си оръдие – 9-А1-4071К, което за едно излитане може да използва 150 броя 30 мм снаряда”, казва анализаторът.

Комплектът въоръжение на бъдещия изтребител ще включва също така ракети “въздух-въздух” и “въздух-земя”. Машината ще може да носи неуправляеми снаряди със свободно падане с обща тежина до пет тона.


Loading...

А излетната маса на бъдещия самолет ще бъде от 15 до 18 тона.
Източник: bg.rbth.com

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.