Какво оръжие постъпи в Крим след присъединяването му към Русия

Какво оръжие постъпи в Крим след присъединяването му към Русия
След 2014 г. Москва проведе пълномащабна модернизация на целия спектър въоръжение на полуострова: от бреговите ракетни комплекси и системите за ПВО до корабите и подводниците с крилати ракети “Калибър”.

Експертите са на мнение, че Русия се е отнесла отговорно към превъоръжаването на полуострова заради неговата стратегическа важност за отбранителната способност на страната.

След дълго прекъсване

След разпадането на Съветския съюз през 1991 г. базата на военноморския флот в Крим бе отдадена под наем на Москва, но всяко обновяване, от корабния състав до последния патрон, трябваше да се съгласува с парламента в Киев.

По думите на бившия главнокомандуващ на Черноморския флот Игор Касатонов, политиката на Украйна в този период се е свеждала до изгонването на Русия от Крим. Но след като през 2014 г. полуостровът стана част от РФ, ситуацията се промени и започна пълномащабна реформа на флота.

“Ние незабавно се заехме с обновяването на състава на Черноморския флот с кораби от серията 11356 и с дизел-електрически подводници по проект 636.6 “Варшавянка”. Всички те бяха снабдени с крилати ракети тип “Калибър” и вече взеха участие в сирийската кампания”, казва офицерът.

Но те са само част от оръжието, което бе разгърнато в Крим.

(Изстрелване на ракети “Калибър” от подводницата 636.6 “Ростов на Дон”)

Корабите за Черноморския флот

През миналата година в региона постъпиха стражеви кораби от “адмиралската” серия 11356, оборудвани с крилати ракети “Калибър”, поразяващи цели на разстояние до 2600 км. Само половин година след началото на службата част от тях се присъедини към операцията на самолетоносачната група на “Адмирал Кузнецов” в Сирия.

През 2015 г. към Черноморския флот бяха зачислени два малки ракетни кораба от проект 21631 “Буян-М”. Това са многоцелеви кораби, които, за разлика от “големите” си събратя, могат да действат в плитководните и крайбрежни райони на Черно и Средиземно морета. Те са снабдени с артилерийски установки А-190, зенитни комплекси “Дует” и с противокорабни ракети “Оникс”.

В допълнение към тях ще постъпят ракетно-артилерийските кораби за крайбрежната морска зона по проект 22800 “Каракурт”, а също така спасителни съдове и морски буксири. Освен това, през 2018 г. флагманът на Черноморския флот – гвардейският ракетен крайцер “Москва” – ще бъде изпратен за модернизация.

Като цяло Черноморският флот получи повече от 40 кораба и поддържащи съдове, като сумарно за 2016 г. той е получил повече плавателни средства, отколкото всеки друг руски флот.

Подводниците и тяхната база

През октомври 2016 г. на служба в региона постъпи шестата дизел-електрическа подводница от проект 636.3 “Варшавянка” с крилати ракети “Калибър” на борда. Но закупуването на въоръжението изпревари изграждането на инфраструктурата за нея.

По този начин, в момента в Новоросийск (1500 км южно от Москва) все още тече строителството на последните кейове за тези подводници. И засега в пристанището се намират четири от тях, а другите две трябва да са на дежурство в морето.

“Още един минус на новата база са географските условия – тя е подложена на ударите на северните кавказки ветрове. Техните пориви могат да достигнат сила, способна да разруши крайбрежните сгради и дори да изхвърли кораб на брега”, казва полковникът от запаса и военен анализатор на ТАСС Виктор Литовкин. По думите му Русия строи допълнителен тунел в Кавказките планини, за да ликвидира заплахата от разрушителните ветрове.

Авиацията за Крим

Година след присъединяването на полуострова към Русия на въоръжение в окръга постъпиха 30 тежки многоцелеви изтребители от 4++ поколение Су-30СМ. Машината може да открива и съпровожда до 15 въздушни цели, да води огън по четири от тях едновременно.

(Фигури от висшия пилотаж със Су-30СМ)

При това, бойната маса на самолета може да достигне 8 тона. На 12 точки за окачване могат да бъдат установени управляеми ракети “въздух-въздух”, неуправляеми самолетни бомби и други. В перспектива тези машини трябва да заменят дислоцираните на полуострова бомбардировачи Су-24.

Системите за противовъздушна и противокорабна отбрана

В началото на годината небето над полуострова бе “затворено” с комплексите за ПВО С-400. В допълнение към тях в региона бяха прехвърлени ракетно-оръдейни комплекси „Панцир-С“. И според думите на военните експерти в най-скоро време противоракетният “чадър” ще бъде допълнен със системи “Бук-М2” и “Тор-М2”.

Откъм морето по посока Босфора Русия се прикрива от противоракетни комплекси “Бастион” и “Бал”. Те са снабдени с дозвукови нисколетящи ракети Х-35, които могат да поразяват цели на дистанция от порядъка на 130 км при всякакви метеорологични условия.

Защо за Русия Крим е приоритетно направление

“Крим е стратегическо направление за отбранителната способност на Русия. Който контролира полуострова, той контролира и цялата акватория на Черно море и събитията на територията на околните държави. Във всеки един момент Русия може да изкара флота и да прекрати вероятна интервенция “под носа си”, казва военният анализатор на вестник “Известия” Дмитрий Сафонов.

По думите му “постсъветският застой” и напрегнатата атмосфера на международната сцена принудиха Министерството на отбраната на РФ да проведе срочна модернизация на цялата военна инфраструктура на полуострова.


Loading...

“Сега с НАТО сме се хванали за рогата заради европейската система за ПРО и бъдещата база на Алианса на територията на България. Ако не намерим общ език и допирни точки, надпреварата във въоръжаването в региона може да се засили и това ще доведе до последствия за икономиките на нашите страни”, смята анализаторът.
Източник: bg.rbth.com

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.