Историята на Мария Долина – зам командир на авиационен полк-бомбардирала немски летища със 45 тона бомби

Историята на Мария Долина- зам командир на авиационен полк-бомбардирала немски летища със 45 тона бомби
Мария Ивановна е родена на 18 декември 1922 г.година в Шаровка – село, разположено в района на Омск.

Родителите й са обикновени сибирски селяни и украинци по рождение. Бащата на момичето се бори в Гражданската война и изгуби краката си там.

Поради нетрудоспособността на семейството, семейството се преместив района на Zaporizhzhya, където завършва осми клас средно училище. Детето винаги е привличано от самолети. През 1939 г., момичето завършва Астрономия в Херсон. За да стигне там, Мария Ивановна Долина добави към нейната възраст две години, така че във всички официални документи годината на нейното раждане бе отбелязана като 1920-та. Много от съвременниците й отидоха на такива маневри, особено когато войната избухна, а военните комисариати нямаха време да вземат всички, които искаха да бъдат на фронта.

За разлика от много военни герои, които станахавоенно само заради нападението на Вермахта, Долината на Мария Ивановна получила всички необходими професионални умения в мирно време. След като завършва авиационна школа в Херсон, тя започва да работи като инструкторен пилот в Осоаваким. Тя живее в Днепропетровск и Николаев.

Когато войната избухна през 1941 г., Долината на МериИвановна като ценен специалист веднага беше включен в редиците на Червената армия. Отначало момичето се бори в 587-ия авиационен полк на бомбардировача. Нейният боен автомобил беше Pe-2. Това беше атакуващ бомбардировач, разработен в Казанския авиационен завод.

Първият полет е направен от пилота воколностите на Сталинград, където съдбата на цялата война до голяма степен бе решена. По-късно Мария Долина е непрекъснато прехвърляна отпред на фронта. Тя се бие в небето на Кубан, Северен Кавказ и Курск. В последния етап на войната пилотът участва в освобождението на Белоруската съветска социалистическа република и балтийските държави.

В способни ръце на “Pe-2” стана смъртоноснаоръжия, насочени срещу немски опоненти. И Мария Ивановна Долина, разбира се, беше истински професионалист, дори въпреки много младата си възраст. Почти всяка битка състезание завърши с загуби в лагера на врага. В “Пе-2” Мария Долина не беше по-малко блестящ навигатор – Галина Джунковская.

През 1943 г. Мария Долина получи нованазначаване. Тя става заместник-командир в авиационния полк на 125-ия Гвардейски женски бомбардировач. Тогава тази военна формация получава името на друг известен съветски пилот – Марина Раскова, която почина край Саратов по време на полет до фронта.

Пилотите на полка, където Мария Долина сервира,унищожено оборудване, жива сила и отбранителни инсталации на врага на брега на река Волга, където през 1943 г. имаше повратна точка в цялата Велика отечествена война. “Пе-2” осигури пробив на съветски танкове по време на известната битка на Курск.

Почти всеки пилот на Великата отечествена войнаВойната беше битка, която почти стана последна. Имаше такъв случай и Долината на Мария Ивановна. Пилотен бе възложена задачата да унищожи няколко цели в близост до село Кубан казашки нарича Крим. В небето над това място 2ри юни 1943 своята “Пешка” е получил значителни щети – фрагмент от обвивката на зенитно-удари един от двигателите.

Мария  водеше лявата връзка на ескадрона. В момента, когато целта вече беше много близо, двигателят на самолета започна да работи с прекъсвания.Машината започна да губи своя курс. Екипажът на долината изоставаше зад главния ескадрон, в който изпълняваше бойна мисия. Но дори и при това състояние на машината, екипажът продължи борбата. Земните цели бяха бомбардирани и целта, поставена от командата, беше изпълнена. По пътя назад “Пе-2” попадна под новия огън на няколко германски бойци.

В битката при стрелеца на “Па-2” патроните избягаха. Долината в такива условия реши да намалее. В това положение тя беше хваната от един от Messers. Самолетът приближи внимателно, така че пилотът видя лицето на германския враг. През предното стъкло той посочи на първо място Вали и после два пръста. Жената не разбираше смисъла на жеста. Едва тогава й беше обяснено, че немският пилот любезно е попитал колко пъти трябва да свали колата си. Но всичко се оказа. При ожесточена схватка екипажът на Долината побеждава врага “Me-109” и FW-190.

Въпреки това, в съветския “Пе” огън започва. Долината не беше заслепена от огъня, само защото Галина Джунковская слагаше часовниците си (пилотските ръце винаги бяха заети). Мария чудотворно е приземила самолета само на два километра отпред. Веднага след като екипажът бързо напусна колата, тя избухна.

Като цяло долината на Мария Ивановна във войната е 72борба състезания. Когато съветската армия освободи Беларус, пилотът отбеляза няколко особено живи и успешни операции във въздуха. Например, на 26 юли 1944 г. тя унищожи стратегически важна част от железопътната линия близо до Орша, която германците използвали за транспортиране на ресурси.

Много ешелони с боеприпаси и други важнипредмети, бомбардирали долината на Мария Ивановна. Снимката на младия поклонник започва да пада в съветските вестници отзад и отпред. Неговите смели полети бяха демонстрирани в цялата страна като примери за смелост и професионализъм.

По време на битката над белоруския екип на БорисовДолината отпусна венец с писмото. В посланието пилотът призова сънародниците бързо да възстановят родния си град. Когато за 15 години жителите на Борисов отпразнуваха годишнината от освобождаването си, местните журналисти си спомниха, че е спаднал флагчето. Те трябваше да работят усилено, за да намерят Мария Долина, която по това време живееше в балтийските държави. Служителите на беларуския вестник влязоха в няколко интервюта с известния пилот. Тези записани разговори по-късно формират основата за биографични скици за Мария Долина.

След войната

След поражението на Германия през август 1945 г.Долината получава заслуженото звание “Герой на Съветския съюз”. Жената реши да остане във Военновъздушните сили. До 1950 г. е заместник-командир на един от съветските авиационни бомбардировачи. След 28 години тя замина за резерва.

В последващото време работата в КПСС беше пътя, избран от долината на Мария Ивановна. Героят на Съветския съюз живеел в литовския град Сиаулиай, където завършваше партийното училище. През 60-те години бившият пилот работи в латвийските институции на КПСС и живее в Рига. Избран е в местния Централен комитет на Комунистическата партия.

От 1983 г. Мария Долина живее в Киев. След разпадането на Съветския съюз, тя получи украинско гражданство. Умира в Киев на 3 март 2010 г. на възраст 87 години. Мястото на погребението на известния пилот беше местното гробище Байково.

Из книгата на немски генерал..

Ние за това загубихме войната,защото руските жени се биеха на фронта,а децата им работеха в заводите и произвеждаха бомби-а нашите фрау ходеха на пикник, младежите ни маршируваха по улиците и чупеха витрините на набелязаните магазини. / senzacia-bg.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военен портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.