Индия постави категорично условие пред Русия за съвместната разработка на нов изтребител

Индия постави категорично условие пред Русия за съвместната разработка на нов изтребител
Индия е готова да развива съвместен с Русия проект за изтребител пето поколение FGFA (Fifth Generation Fighter Aircraft) само при условие за пълно предаване на технологията, съобщи Times of India

Във военното ведомство на страната сочат като пример договорът с Русия относно доставката на 272 броя изтребители Су-30МКИ (корабен вариант), който не предвиждал предаване на технологии, и сегашното правителство счита това като пропуск.

Вече 240 машини са сглобени в Индия, но компанията Hindustan Aeronautics Limited (HAL) не може сама да произвежда самолетите. Индия поставила две ключови условия:

Първо, технологиите трябва да бъдат предадени достатъчно пълно, че страната да може в бъдеще сама да модернизира изтребителите;

Второ, предаването на технологии трябва да помогне на Индия да развива свой проект за среден изтребител пето поколение Advanced Medium Combat Aircraft (AMCA).

По-рано Economic Times съобщи, че споразумението по опитно-конструкторските дейности са разчетени за 6 години, като Русия и Индия ще вложат в разработката на опитния самолет по 4 млрд долара.


Loading...

Общата стойност за производството на 127 изтребители FGFA се оценяват на 25 млрд долара.
Превод и редакция: БЛИЦ

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.