Изненадваща рокада! Ген. Груди Ангелов поема Военната академия “Г.С.Раковски”

Изненадваща рокада! Ген. Груди Ангелов поема Военната академия "Г.С.Раковски"


Ген.Дочев научил за смяната му, след като станало известно решението на Съвета по отбрана през м. октомври. Дочев е участвал в операциите в Афганистан, Ирак и в Босна и Херцеговина в състава на командването на българските военни контингенти!
С указ на президента Плевнелиев от утре бригаден генерал Груди Ангелов поема ръководството на Военната академия “Г.С.Раковски”. Решението на правителството на Бойко Борисов е от 2 ноември т.г. Ген.Ангелов идва на мястото на ген. Тодор Дочев, който отива като заместник -командващ на СКС.

В петък ген. Дочев е сдал поста си в Академията, а утре ген. Ангелов поема ръководството й. Рокадата е изненадваща, както за състава ва Академията, така и за нейния командир. Ген.Дочев научил за смяната му, след като станало известно решението на Съвета по отбрана през м. октомври. Дочев е участвал в операциите в Афганистан, Ирак и в Босна и Херцеговина в състава на командването на българските военни контингенти. “Аз съм войник – където ме пратят, там отивам”, коментира ген. Дочев необичайната смяна.

За ген. Груди Ангелов се говори, че е племеник на съветника на премиера и бивш военен министър в първия му кабинет – Аню Ангелов. Това нито е потвърдено, нито е отречено досега от Аню Ангелов.

Бригаден генерал Груди Ангелов е роден на 10 септември 1965 г. в Хасково. Завършил е ВНВУ „Васил Левски“ през 1987 г., ВА „Георги Ст. Раковски“ през 1996 г. и Сухопътния колеж по отбраната на САЩ през 2007 г.

Заемал е длъжности от командир на взвод до заместник-командир на бригада. Участвал е през 2003 г. в мисията за следвоенното възстановяване на Ирак с 1-вия български контингент.

От септември 2010 г. до септември 2013 г. e бил на различни длъжности в Обединеното командване на Силите на НАТО в Неапол (Италия). От октомври 2013 г. става началник на отдел „Бойна подготовка на войските“ в Командването на Сухопътните войски. От 26 ноември м.г. е командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада. Говори английски и руски, ползва испански и италиански език.

Бригаден генерал Тодор Дочев завършва през 1986 г. ВHВАУ „Георги Димитров”, военна специалност „Автоматизирани системи за управление за ПВО на ВВС”.
През 1997 г. той се дипломира по специалността „Радиолокация и радионавигация за ВМС” във ВВМУ „Никола Вапцаров” и завършва Командно-щабния факултет на Военна академия „Г. С.Раковски“, специалност “Командно-щабна, оперативно-тактическа, ПВО (В)”.
През 2011 г. бригаден генерал Дочев завършва специалността „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили” във факултет “Национална сигурност и отбрана” на Военната академия.


Loading...

В своята професионална кариера бригаден генерал Дочев служи във военни формирования на Военновъздушните сили и е преподавател във ВНВАУ „Панайот Волов”. Бил е заместник-началник на НВУ „Васил Левски”, а през последната година – началник. Бригаден генерал Дочев е участвал в операциите в Афганистан, Ирак и в Босна и Херцеговина в състава на командването на българските военни контингенти. Владее английски, немски и руски език. –
Източник: epicenter.bg

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

One comment

  1. ДА БЕ ДА ТОЧНО ДОЧЕВ ДА НЕ ЗНАЕ,ЧЕ ГО СМЕНЯТ СИ Е ГОЛЯМА ДОЗА ШЕГАДЖИЙСТВО. ГЕНЕРАЛ АНГЕЛОВ ИМА НЯМА И ГОДИНА ЩЕ СМЕНИ МАКЕДОНСКИЯ СТАРЕЦ НА СВ. АЛЕЛУЯ БРАТЯ И СЕСТРИ

Comments are closed.