Зелена светлина: Одобриха пистолета “Удав” за серийно производство

Зелена светлина: Одобриха пистолета "Удав" за серийно производство
Междуведомствената комисия разреши серийното производство на пистолета “Удав”, който ще замени “Макаров”. Това съобщи РИА “Новости”,

като се позова на индустриалния директор на клъстера “Въоръжение” на “Ростех” Сергей Абрамов.

Той отбеляза, че допускането на “Удав” до серийно производство е потвърдено от министерството на отбраната.

Новият пистолет се сдоби и с означението “01”.

Самозарядният 9-мм пистолет “Удав” е изцяло руско производство и ще бъде произвеждан от руски компоненти.

Новият пистолет “Удав” с калибър 9 мм за Въоръжените сили на Русия успешно премина държавни изпитания и получи препоръка за приемане на въоръжение. Това съобщи пред ТАСС представител на отбранителното ведомство.

“Приключиха държавните изпитания на пистолета “Удав”; бе препоръчано той да бъде приет на въоръжение”, каза източникът от военното министерство в Москва, като допълни, че “военните дадоха на новото оръжие висока оценка”.

От ЦНИИТОЧМАШ, част от “Ростех”, съобщиха, че “изпитанията на новия перспективен пистолетен комплекс с патрон 9х21 се проведоха от август до декември миналата година в изпитателната база на АО ЦНИИТОЧМАШ и на полигоните на руското министерство на отбраната в Западния и Централния военен окръг”.

Според компанията пистолетът е тестван за устойчивост в тежки климатични условия и под въздействието на различни механични фактори. Той е доказал, че работи безпроблемно при температура от +50 до -70 градуса по Целзий. Изследвани са и балистичните характеристики на оръжието.

В момента резултатите от изпитанията се разглеждат от държавна комисия.

Според публични източници “Удав” е с прицелна далекобойност от 50 м, а в пълнителя му се побират 18 патрона. Останалите технически характеристики на пистолета засега са неизвестни.

Пистолет за армията

В момента на практика липсва единен пистолет за действащите части на руските въоръжени сили. Правени са различни опити да се въведат пистолетни комплекси – например в началото на 2000-те години на въоръжение бе приет “Грач” (с патрон 9х19 “Парабеллум”, създаден в рамките на конкурса “Грач”), но той така и не доби широка популярност. В армията по традиция пистолетът се смята за оръжие за “последен шанс” в допълнение към основните стрелкови комплекси.

Мощният руски патрон 9х21 първоначално е създаден за пистолета “Вектор” СР-1 (известен още като “Гюрза”) и е предназначен за поразяване на защитен противник – той е способен да пробие бронежилетка 3-ти клас на разстояние до 3 м, издържаща на автоматичен патрон с калибър 7,62х39 без бронебойна сърцевина.

В СССР за основен армейски пистолет се смятаха “Макаров” и “Стечкин” с патрон 9х18. “Стечкин” обаче, който може да стреля автоматично, се използваше единствено от спецчастите и летците. “Макаров” се използваше от офицерите като лично оръжие. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на WARS.BG – Военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.