За първи път от 13 години Русия не е в топ 5 на страните, които харчат най-много за отбрана

За първи път от 13 години Русия не е в топ 5 на страните, които харчат най-много за отбрана
За първи път от 2006 г. Русия не е сред първите пет страни с най-големи военни разходи, се посочва в годишния доклад на Международния институт за изследване на мира в Стокхолм (SIPRI).

Световните военни разходи за 2018 г. възлизат на $1,8 трилиона, което е с 2,6% повече от предходната година, съобщава “Взгляд”.

Според проучването военните разходи на Русия за 2018 г. възлизат на $61,4 милиарда. От 2017 г. разходите за отбрана са намалели с 3,5%. Така Русия се нарежда на шесто място в общото класиране на страните по разходи за отбрана.

Първите пет държави са САЩ, Китай, Саудитска Арабия, Индия и Франция, на които се падат 60% от световните военни разходи. В същото време най-голямо е увеличението при Турция – 24%.

Високи темпове на растеж се наблюдават и в отделни страни от Централна и Източна Европа.

“Ръстът на военните разходи в Централна и Източна Европа се дължи до голяма степен на нарастващото притеснение от заплахите от Русия”, обясни Питър Весеман, старши научен сътрудник в Програмата за въоръжение и военни разходи SIPRI.

Разходите на Украйна са се увеличили с 21% – до $4,8 млрд, а на Полша – с 8,9%, ($11,6 млрд). Разходите на България, Латвия, Литва и Румъния също са нараснали с 18-24%.

По-рано заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков заяви, че Русия никога няма да напусне надпреварата във въоръжаването първа, но няма намерение да заплашва никого във връзка с плановете на САЩ да се оттеглят от ДРСМO. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на WARS.BG – Военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.