Защо съветските убежища са най-безопасните в света?

Защо съветските убежища са най-безопасните в света?

Съветският съюз харчи огромни суми за изграждането и оборудването на хиляди убежища. В тях винаги има достатъчно храна, вода и чист въздух и дори малки оръжия за борба с потенциални вражески десантници.

По време на Студената война и съветите и американците са сигурни, че във всеки един момент ядрени бомби могат да започнат да падат върху главите им, унищожавайки техните домове и градове. Не е изненадващо, че бомбоубежищата и в двете страни по това време се множат като гъби.

Ако в САЩ много ентусиасти си правят бункери у дома, в Съветския съюз няма персонални такива. Всички в СССР са проектирани, построени и оборудвани от държавата.

Повечето от убежищата са построени в сутерените важни заводи, фабрики и градски администрации.

Трудно е да се каже колко убежища има във всеки съветски град. Статистически средно голям град с около 200 хил. жители разполага със 70-100 такива. Москва и Ленинград (дн. Санкт Петербург) имат десет пъти повече. Освен това и метростанциите в двете столици също се смятат за перфектни укрития.

Различните бункери могат да приютят от 100 до почти 1000 души. Трудно е да се опишат като просторни места за комфортен живот. Ако избухне ядрена война, хората биха били принудени да се поместят на много малко пространство – по няколко души на едно легло.

Но дори и скромните съветско бомбоубежища са снабдени с проветрителна система и различни филтри, които предпазват от химически и биологични оръжия, радиационен прах и дим. Държавата инвестира много средства за това доста скъпо оборудване.

Запасите от вода и храна и правилното функциониране на филтрите са гарантирани за три дни. След този период първоначалните негативни последици от ядрената бомбардировка биха преминали и хората биха могли да напуснат убежището и да бъдат евакуирани от опасната зона.

Всяко убежище разполага с резервоар с чиста вода и дизело-електрически генератор, някога дори два. В някои по-модерни може да се намери дори хладилник.

Някои укрития дори имат дребни оръжия за борба с потенциални врагове. Това обаче не е обща практика.

Въпреки факта, че след Студената война повечето от убежищата са превърнати в складове, много от тях са запазени и продължават да работят и днес като бункери.

Източник: bg.rbth.com

А какво стана с нашите убежища някой знае ли?

Кой стопанисва тези в България?

Имали евакуационен план за нас в тези времена?


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

 

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.