Защо Русия изтегля от Сирия част от войските си

Защо Русия изтегля от Сирия част от войските си
Русия издейства прекратяване на огъня и даде началото на нов кръг от мирни преговори между опозицията и действащото правителство на Сирия, заяви на 29 декември президентът на Русия Владимир Путин.

“Преди няколко часа […] бяха подписани три документа. Първият документ е между сирийското правителство и въоръжената опозиция за прекратяване на огъня на територията на Сирийската арабска република. Вторият документ е комплекс от мерки по контрола на режима за прекратяване на огъня. А третият документ е декларация за готовността да бъдат започнати мирни преговори по сирийското урегулиране”, заяви държавният глава на Русия.

Путин призова враждуващите страни, а също и страните, които могат да влияят на ситуацията, да подкрепят мирната инициатива и да пристигнат в края на януари за участие в мирните преговори в Астана, столицата на Казахстан.

В същото време руският държавен глава отбеляза, че военният контингент на Руската федерация в Сирия трябва да бъде съкратен.

Защо изтеглят част от войските

Министерството на отбраната на Руската федерация намали числеността на изтребителите и бомбардировачите, на сапьорските групи, а също сви и броя на корабите край сирийското крайбрежие, посочват военни експерти, анкетирани от “Руски дневник”.

“Руските войски постигнаха значителен успех и освободиха Алепо, втория по големина град в Сирия. Във връзка с това ръководство взе решение да съкрати числеността на групировката и да даде на войниците да отдъхнат след година кръвопролитни бойни действия”, каза пред “Руски дневник” Леонид Ивашов, генерал-полковник в оставка и президент на Международния център за геополитически анализ .

Генералът обаче не мисли, че спирането на операцията ще се отрази положително на военната обстановка.

“Само преди месец бунтовниците се възползваха от хуманитарните паузи и от режима на спиране на огъня, за да се прегрупират и да ударят в тила на сирийската армия. В резултат в техните ръце падна Палмира. С такива хора трябва да се воюва до победния край”, допълни Ивашов.

Политически път

Русия иска да реши проблема по политически път и да сведе до минимум военното си участие в конфликта, докато има такава възможност, коментира генерал-майорът в оставка и заместник-директор на Института за САЩ и Канада към Руската академия на науките (РАН) Павел Золотарьов.

“В такива конфликти е лесно да се намесиш, но е трудно да излезеш от тях. Ръководството на Русия не иска да повтори грешките на американците в Ирак и Афганистан. Затова трябва да ограничим действията си, ако не с чувството на победа, то поне с усещането за изпълнена задача”, отбеляза експертът.

При все това той подчерта, че войната с бойците на “Ислямска държава” и “Джебхат ан-Нусра” все още не е приключила. “Сраженията с тях няма изобщо да ни се разминат”, допълни Золотарьов.

Резултатът от действията на руските Въздушно-космически сили

Действията на руските войски предотвратиха разпада на сирийската държава и разкъсаха веригата на “цветните революции” и в Близкия Изток, и в Африка, заяви миналата седмица министърът на отбраната на Руската федерация Сергей Шойгу.

“Нанесен е съществен удар на международните терористични организации в Сирия, спряно е разрастването им в регионите, нарушено е финансовото захранване на бандитските формирования и системата на ресурсното им осигуряване”, каза Шойгу.


Loading...

По думите му към режима на прекратяване на огъня са се присъединили над 1000 населени пункта и близо 108 000 бежанци са успели да се върнат по домовете си.
Източник: Руски дневник

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.