Защо Русия изпрати в Сирия два нови разузнавателни самолета?

Защо Русия изпрати в Сирия два нови разузнавателни самолета
Най-новият руски самолет за далечно радиолокационно откриване и управление (аналог на американския AWACS) се появява на заден план на изтребител Су-35С на 7:13 минути от клипа.

А-50У може да се разпознае по характерната “гъба” на фюзелажа на самолета – това е неговата антена, която следи за случващото се на земята и във въздуха в радиус от стотици километри.(Видео от парада на Победата в авиобазата в Хмеймим)

Както съобщават руските медии, самолетът е пристигнал в Сирия през април тази година. Преди това в небето над тази страна е забелязаноще един руски разузнавателен самолет – Ту-214Р.

Какви са задачите на А-50У и Ту-214Р в сирийската кампания

Според професора от Академията за военни науки Вадим Козюлин машините се отнасят към двата типа руски самолети за разузнаване – радиоелектронно (А-50У) и оптикоелектронно (Ту-214Р).

“Първият е изпратен, за да контролира въздушното пространство в съседните страни – радарът на А-50У покрива радиус от 800 км и може на мониторите си да проследяват едновременно до 300 цели. На свой ред Ту-214Р, с помощта на оптически средства, трябва да локализира позициите на терористите от “Ислямска държава” (ИД) и да ги предава в щаба на командването”, казва експертът в интервю за “Руски дневник”.

Както отбелязва анализаторът, наземните и морски средства за радиолокационно разузнаване, които са на разположение в авиобазата в Хмеймим и около сирийското крайбрежие в Средиземно море, не са достатъчни за пълен контрол над придвижването на екстремистите.

“За тази цел са задействани всички разузнавателни средства: въздушни (в лицето на А-50У и Ту-214Р) и космически (военните спътници на Министерството на отбраната на Русия)”, допълва Козюлин.

Второстепенните цели

В същото време анализаторите смятат, че самолетите са изпратени в републиката не само за изпълнение на бойни задачи.

“Трябва да е ясно, че в случай на пълномащабна война всички екипажи от всички видове и родове войски трябва да са максимално подготвени за изпълнение на поставените задачи. Най-добрият начин уменията да бъдат “шлифовани” са реалните цели в реални бойни действия”, каза за “Руски дневник” военният анализатор на вестник “Известия” Дмитрий Сафонов.

Както подчертава той, в Сирия Русия се стреми да провери нивото на подготовка на военнослужещите и в истински бой да “донастрои” всичките си нови образци оръжейни системи.


Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.