Западни медии: С-500 ще обезсмисли авиацията на НАТО в Европа

Западни медии: С-500 ще обезсмисли авиацията на НАТО в Европа
Разгръщането на системи С-500 е значителна заплаха за НАТО, съобщава сп. Military Watch.

Публикацията се опитва да оцени влиянието, което “Прометей” ще има върху баланса на силите в небето над Европа.

Основните задачи на С-500 са унищожаване на нискоорбитални спътници и космически оръжия, прехващане на ракети и унищожаване на най-ценните вражески самолети.

Според сведенията новата система може да открива цели на разстояние до 800 км, а радиусът на действие на зенитните ракети е 600 км. Ето защо разполагането на “Прометей” може сериозно да ограничи възможностите на самолетите на НАТО в Европа, предаде “Российская газета“.

Има редица въздухоплавателни средства за поддръжка, които играят решаваща роля във въздушните операции на НАТО. Това са например самолети за далечно радиолокационно откриване и управление, като E-3 Sentry, E-2 Hawkeye и E-7A Wedgetail, които координират действията на изтребителите и бомбардировачите на страните от Северноатлантическия алианс. C-500 може да лиши тези самолети от възможността да работят на по-голямата част от европейската територия, което ще промени баланса на силите във въздуха в полза на Руската федерация, защото руските Въздушно-космически сили (ВКС) ще могат да разчитат на подкрепа от собствените си самолети за далечно радиолокационно откриване (ДРЛО) A-50 и A-100.

Появата на новата руска зенитна ракетна система усложнява използването на въздушни командни пунктове E-8 STARS, E-9 Widget и E-4 Nightwatch, разузнавателните OC-135 и RC-135 и самолети за радиоелектронна борба.

Самолетите-танкери, като KC-10 и KC-135, също ще бъдат изложени на риск. ВВС на НАТО в по-голямата си част се състоят от платформи за къси и средни разстояния, като F-16, F-18E, Gripen, Rafale и F-35, а невъзможността за дозареждане във въздуха сериозно ще ограничи техните възможности. Не по-малко сериозни проблеми с логистиката ще бъдат причинени от факта, че по-голямата част от Европа ще бъде недостъпна за военно-транспортния C-130 Hercules.

Зоната на покритие на С-500, разположена в Калининград, Крим и на западните граници на Русия, ще включва значителна част от Европа, включително цялото Балтийско море.

Например самолетът E-3 Sentry ще бъде в обхвата на руската система дори в небето над Берлин или Чешката република. Зоната на отговорност на новите зенитни ракетни системи ще включва цяла Полша, както и целия източен бряг на Черно море. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военен портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.