Гърция и Кипър настояват за санкции срещу Турция, Анкара насочи руски ракети


На Балканите замириса на барут. Гърция и Кипър се обърнаха към ръководството на Европейския съюз с молба в четвъртък да се обявят санкции срещу Турция, която продължава да извършва сондажи в кипърската икономическа зона, съобщава Euractiv. Напрежението между Никозия и Атина от една страна и Анкара от друга нараства с всеки изминат час, отбелязват наблюдатели.
На извънредно заседание на Съвета за национална сигурност, в който участваха кипърския президент Никос Анастасиадис. След него премиерът на Гърция Алексис Кипрас заяви, че този, който нарушава суверенитета на Гърция и Кипър, както и международното право, „трябва да знае, че ще му бъдат наложени санкции“.

Турция моментално отговори със заплаха, че ще насочи купените от Русия зенитни ракетни комплекси С-400 срещу Кипър и Гърция. Турският министър на отбраната заяви, че в момента се избират площадки за разполагане на ракетите, съобщи агенция Рамблер. Според медията с този ход Анкара цели да „убие два заека“ – регионалните противници плюс САЩ.

От ЕС и САЩ вече много ясно и категорично са предупредили Анкара, да спре провокативните действия в региона.

Скандалът избухна, когато се разбра, че в шелфа край Кипър са открити големи находища на газ. Турция безцеремонно заяви, че има право да сондира на мястото, както и да притежава природните богатства там. Затова Анкара изпрати в зоната специализирания кораб „Фатих“. Кипър и Гърция веднага поискаха от Турция да прекрати незаконните дейности. В отговор Турция изпрати войскови части, които да охраняват и защитават работещите в зоната. Това предизвика ескалация на напрежението и до размяна на закани.

Очаква се в НАТО също да се проведе спешно съвещание за решаване на проблема.

Източник: frognews.bg


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

 

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.