Готов е идейният проект на есминеца “Лидер”: Ще носи 100 ракети “Циркон” и ще струва 1,34 млрд. евро

Готов е идейният проект на есминеца "Лидер": Ще носи 100 ракети "Циркон" и ще струва 1,34 млрд. евро
Идейният проект на перспективния руски есминец по проект c е завършен:

дължината на кораба вече е 230 м, водоизместимостта му е 20 000 тона, а броят на високоточните крилати ракети “Циркон” и “Калибър” надвишава 100 единици.

Това съобщи източник от руския корабостроителен отрасъл, цитиран от “Взгляд“.

Според източника в момента текат научно-изследователски работи и подготовка на техническия проект.

“Лидер” ще може да носи над 100 високоточни ракети “Циркон”, “Калибър” или “Оникс”, разкри източникът и допълни, че най-голямата дължина на есминеца ще достига 230 м, а водоизместимостта му ще е 20 000 тона.

Той уточни още, че първите два есминеца “Лидер” (главният и първият сериен) ще бъдат пуснати на вода до края на 2020-те години, като за изграждането на един кораб по предварителни оценки ще са нужни 7 години.

“Съгласно действащата държавна програма за въоръжение за периода 2018-2027 опитно-конструкторските работи по есминеца трябва да започнат през 2021 г. с непосредствено преминаване към строителството”, съобщиха от корабостроителния отрасъл.

“Стойността на изграждането на всеки кораб по предварителни изчисления ще е 100 млрд. рубли (1,34 млрд. евро)”, каза източникът. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на WARS.BG – Военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.