Главните заблуди за АК-47

Главните заблуди за АК-47
Развенчаваме митовете за главния автомат по света.

Към днешна дата в света (само по официални данни) има над 100 млн. образци на оръжието, което за съществуването си създава много митове и легенди.

В края на 1940-те години конструкторът Михаил Калашников създава АК-47 – най-известният автомат в света, който впоследствие става не само основно оръжие на съветската армия, но и един от символите на страната.

Ще ви покажем една от гледните точки за АК

АК е продукт на един човек

В началото на 1940-те години европейските и американските оръжейници създават нов клас оръжие – щурмовите винтовки с автоматичен режим на огъня, които започват да наричат просто “автомати”. Новото оръжие рязко променя лицето на  и заменя стандартните винтовки и карабини в армиите по цял свят.

В СССР първият вариант на бъдещия автомат се появява през 1943 г. в разработка на конструктора Алексей Судаев.

Но в този период оръжието е още “сурово” и не преминава армейския конкурс за право на място като основно оръжие на съветския войник. След края на войната през 1945 г. Михаил Калашников доработва и развива концепцията на Судаев и на търговете през 1947 г. представя своя автомат, влязъл в историята като АК-47.

Как АК-47 превръща Калашников в най-добрия оръжейник в света?

Но автоматът (в първоначалния си вид) все още не е идеален – трябва да се подобри точността на стрелбата, да се понижи масата, да се опрости производството на автомата, а също така и да се доработят металните сплави и да се понижи броя на произведения брак.

В следващите 12 години Михаил Калашников и екип от съветски и немски инженери от конструкторското бюро “Шмайзер” (след края на Втората световна война част от немските инженери работят в съветски предприятия, включително оръжейни) доработват АК до надеждни нива.

АК е единствен по рода си

Има ли по света автоматични винтовки, подобни на автомат “Калашников”, които да не са негови копия? Да!

В средата на 1950-те години датското командване предлага на НАТО “своя АК-47” в качеството му на основен автомат. Оръжието се нарича Madsen LAR (light automatic rifle).

Има аналогичен принцип на работа, основан на използването на енергията на праховите газове, извеждани през горното отверстие в стената на цевта. При това автоматът се “храни” с аналогични на патроните за АК-47 от 7,62х39 мм калибър.

Но винтовката отстъпва пред европейските си конкуренти в конкурса за право да стане основно оръжие на войниците в НАТО – а именно белгийския FN FAL и немския Heckler & Koch G3.

В момента единственият образец на Madsen LAR се намира в кралския оръжеен музей в Копенхаген.

АК е оръжие без недостатъци

Русия доставя на Индия десетки хиляди автомати АК-203

Това не е така. АК отстъпва пред американските и немските винтовки от гледна точка на ергономика и точност на стрелбата, макар че може да се стреля и сменя пълнители без почивка за разлика от другите като в пъти може да издържи на стоплянето на цевта.

Всеки боец в подразделенията има американски AR-15 и M4, както и немски H&K 416 и H&K417 за боеве в градски условия, но да не забрвяме за издръжливостта на АК в пустинен или замърсен режим, че работи без засечка за разлика от другите автомати.

Кой е по-добър – руският АК-47 или американският AR-15?

При това американските и немските винтовки имат доста повече тактически аксесоари, които правят работата по-комфортна – колиматорни прицели, дръжки, приклади, фенери и т.н., а при обикновения АК това е заменено с простота и надежност.


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военен портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.